Utredare: Bromma har ingen framtid

1:46 min

Regeringens utredare Anders Sundström drar slutsatsen att Bromma flygplats, dit linjen från Trollhättan Vänersborgs flygplats går, inte har någon framtid efter 2038.

Utredaren Anders Sundström räknar med nästan en fördubbling av antalet flygresenärer till och från Stockholmsregionen fram till 2040.

Han pekar på att Bromma flygplats arrendeavtal med Stockholms stad går ut 2038 och uppger att man inte kan räkna med att det avtalet förnyas. Orsaken är flygplatsens läge så nära stadskärnan och att Stockholm behöver bygga fler bostäder. 

Han betonar dock att Bromma inte kan stänga förrän Arlanda fått en fjärde landningsbana, vilket tar omkring 20 år att förverkliga.

Utredningen var från början tänkt att titta på möjligheterna att lägga ned Bromma flygplats och i stället bygga bostäder på området. Men efter att en riksdagsmajoritet bestående av de borgerliga och Sverigedemokraterna sagt nej till att utreda en nedläggning av flygplatsen, så ansåg sig regeringen tvungen att ge utredningen vidgade direktiv.

Den rödgröna majoriteten i Stockholm gav strax efter valet 2014 besked om att man vill stänga flygplatsen 2022 och bygga bostäder. Därför tillsatte regeringen en utredning trots att statsminister Stefan Löfven (S) före valet sagt att flygplatsen skulle vara kvar.