Bryan Adams följer i Springsteens spår – ställer in spelning

0:51 min

Den kanadensiska stjärnan tar ställning mot en ny amerikansk lag. Blir en i raden av publika protester mot lagar som anses diskriminerande.

Så sent som i fredags meddelade Bruce Springsteen att han ställer in sin spelning i delstaten North Carolina. Det eftersom han inte vilja stödja en ny lag som bland annat förbjuder transpersoner att använda offentliga toaletter och omklädningsrum för de kön som de identifierar sig som. Nu har nästa stora stjärna gjort ett liknande ställningstagande.

Bryan Adams skulle på torsdag spela i Briloxi, Mississippi, men gick under tidig morgon, svensk tid, ut på Facebook och meddelande att han ställer in konserten. Anledningen är delstatens nya lag, som alltså påminner en hel del om den som Bruce Springsteen protesterat mot.

"Jag kan inte med gott samvete uppträda i en delstat där vissa människor förvägras sina medborgerliga rättigheter på grund av sin sexuella läggning", skriver Bryan Adams bland annat på Facebook.

De två artisterna är dock inte ensamma med att kritisera nya lagar och lagförslag som anses vara diskriminerande. För bara ett par veckor sedan hotade filmbolaget Disney med att sluta filma i delstaten Georgia om ett kritiserat lagförslag gick igenom. Hade den gått igenom skulle företag ha rätt att neka HBTQ-personer tjänster och varor, samt säga upp dem, med hänvisning till rätten att få följa sin religiösta övertygelse.

Bojkott-hoten från Disney, som senare backades upp av andra film- och tv-jättar som Paramount och Nickelodeon, fick till slut verkan och guvernör Nathan Deal la in sitt veto mot lagförslaget.