Blödarsjuk bytte vårdcentral - kostade henne nästan livet

4:16 min

När blödarsjuka Claudia Engman flyttade till Säter fick hon vänta nästan ett år innan hon fick tid på sin nya vårdcentral. Något som höll på att kosta henne livet.

– För mig är det ganska obegripligt att en människa med en kronisk sjukdom inte får tid på tio månader, säger Claudia Engman.

Claudia Engman har von Willebrands, en blödarsjuka som innebär att hennes blod inte koagulerar som det ska. När hon blöder så slutar det alltså inte så hon måste hålla koll på sitt blodvärde så att hon inte har blodbrist. 

– Det är absolut inget svårt. Att ta ett blodprov och om jag behöver ge mig järn, säger Claudia Engman.

Vården fungerade bra på Domnarvets vårdcentral i Borlänge. Men 2014 flyttar Claudia och dottern till Säter och hon skriver sig direkt på deras vårdcentral.

– Jag vet inte hur många gånger jag ringde för att få en tid, säger Claudia Engman.

Tiden går och Claudia får ingen kallelse samtidigt som hennes mens varje månad gör att hon förlorar för mycket blod.  

– Jag står på en affär med blod runt fötterna och ner i skorna för då har det runnit igenom, berättar Claudia Engman.

Tack vare hennes kontakt med öppen psykiatrin skickas till slut en remiss till Säters vårdcentral att hennes blodvärden ska kollas. När hon då får en tid har det gått tio månader sedan hon skrivit sig där. När svaret kom blev det bråttom.

– Då ringde hon som ordinerat proverna och sa att jag måste åka in till akuten för jag hade  jättedåliga värden. Hb 54 och en kvinna ska ha helst över 120.

Hur dålig var du när du låg på sjukhuset?

– Jag var väldigt dåligt. Jag fick mens någon dag efter och de sa att jag inte hade överlevt om jag inte hade fått det blod jag fick, säger Claudia Engman.

Claudia Engman har anmält det här till patientnämnden men där är ärendet avslutat efter att den dåvarande verksamhetschefen sagt sitt. Att inget som helst fel har begåtts. Claudia har också gjort en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, och det ärendet är fortfarande öppet.