Skogsrenen Lavra flyttar in i Slottsskogen

4:05 min

Slottskogens djupark har nu fått fyra nya invånare. I mars flyttade skogrenarna Rakki, Nomi, Aila och Lavra in bredvid dovhjortarna.

I ett träskjul har Anna Schönström, djuransvarig i Slottsskogens djurpark hällt upp renpellets till de tre vajorna, alltså honorna, och sarven, hanen i den kulliga hagen.

- Vi har haft dom här sen i mars. Men vi har inte riktigt gått ut med det för att det är så mycket som kan gå fel i början. Nu har dom anpassat sig fint och

Skogsrenarna är inte tama men håller sig nära hela tiden. I maj blir alla ett år gamla och vajan Lavra som flyttats hit från Schweiz är den enda som inte tappat sina horn. Däremot så råkade hon bryta ett av dom när hon fastna i stängslet en av de första dagarna i den nya hagen.

Skogvildrenarna har inte funnits i sverige sen 1800-talet, och skiljer sig från samernas fjällsrenar, på så sätt att de är byggda för att ta sig fram lätt i skogen, med längre ben och horn som inte sticker ut lika mycket.

Men att flytta hit dom har inte varit en hastig process, Anna och hennes kollegor har jobbat med detta i ett par år och var själv och hämtade de två första renarna från Järvsö Zoo i Hälsingland

- Det är jätte kul att ha dom här, bara känslan när vi släppte ut de första två i hagen var fantastisk.

Det har funnits tamrenar tidigare i Slottsskogen, men de försvann under 1940-talet. För Anna var det naturligt att de skulle ha skogsrenar när man redan har så många hjortdjur som älg, dovhjort och kronhjort.

- Sen är dom också fantastiskt fina!

Det är dovhjorten som fått minska på sin hagen i och med att  man nu har mindre antal dovhjortar. Renarnas hage är något bergigare än vad som är idealt, men trots det så har de anpassat sig fint och Anna Schönström märker att de är lugna och harmoniska.

- Dom springer inte, går tillsammans och äter tillsammans som vi ser nu. 

För den som besöker skogsrenarna Rakki, Nomi, Aila och Lavra framöver så hoppas Anna Schönström att man om några år även kommer få se kalvar, som oftast föds i maj-månad.  

Har du någon favorit?

- Dom är lika fina allihopa, säger Anna Schönström.