Eajra/Idre

Avslag hos Justitieombudsmannen i rovdjursfråga

Idre nya sameby fick avslag på sin JO-anmälan mot länsstyrelsen i Dalarna. Enligt anmälan ska länsstyrelsen inte tagit rovdjursproblematiken inom samebyn på allvar. 

Den 15 mars i år skickades anmälningen in till Justieombudsmannen och den 1 april kom beslutet att JO anser att anmälningen inte behöver någon åtgärd och avslutar där med ärendet. Samebyns ordförande hoppades på att JO skulle se rovdjursproblematiken.

- Det var på grund av att vi tycker att länsstyrelsen inte tar rovdjursproblematiken på allvar samt regerings och riksdagsuppdraget om tio procent rovdjursförluster på allvar. Dessutom har vi skickat flera brev under den gångna vintern som dom inte har svarat på, säger Benny Jonsson, ordförande i Idre nya sameby.

Jonsson säger även att han inte är förvånad att det blev ett avslag.

- Det känns som att myndigheterna håller ihop, säger han.

Från länsstyrelsens sida så är man förvånad över att man fått en JO anmälan på sig och de har inte alls samma syn som Idre sameby

Vad tycker ni, kan ni sätta er in i renskötselns situation?

- Nej jag tror vi, man kan aldrig sätta sig in i olika situationer till hundra procent men jag tycker vi haft en jätte bra dialog med samerna vid besök hos dom och när vi har träffats när dom har haft möjlighet att framföra sina synpunkter och berätta sin situatuion under ett möte och vi har haft ett möte där vi fick samma möjlighet att förklara vårt uppdrag inom rovdjurspolitiken, säger Jonas Bergman hos länsstyrelsen i Dalarna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio