Kaningulsoten har tagit sig norr om Mälaren

0:49 min

Statens veterinärmedicinska anstalt har konstaterat ett fall av den smittsamma sjukdomen kaningulsot, som drabbar kaniner, norr om Mälaren.

– Kaningulsot är inte okänt i andra delar av Europa och det kom till Sverige redan på 90-talet. Det kom först till södra Sverige men har krupit sig högre upp i landet, säger Franziska Leidinger, klinikveterinär på Evidensia djursjukvård.

Sjukdomen sprids bland annat via myggor men också mellan kanin och kanin. Det är en mycket smittsam sjukdom och att de flesta kaniner som smittas dör.

– Det är en virussjukdom och den kan överleva länge i miljön ute och är jättesmittsam. Sjukdomen är en leverinflammation och djuren som smittats dör inom några timmar, säger Franziska Leidinger.

Det går att skydda kaninerna genom att vaccinera dem en gång om året. Men har de smittats av sjukdomen dör de oftast inom 12 till 36 timmar.

– De får svårt att andas och får hög feber. De ligger döda i buren och har blod framför näsan och munnen. Det finns tyvärr ingen behandling, säger hon.