Hallunda blir av med Arbetsförmedlingen

1:40 min

Arbetsförmedlingen ska ta bort 13 av sina 28 kontor i Stockholms län. För Botkyrkaborna innebär det att Arbetsförmedlingen i Hallunda försvinner - istället får de åka till Flemingsberg

– Det är synd att Arbetsförmedlingen flyttar till Flemingsberg. Jag bor här och det är nära för mig att komma hit om jag undrar någonting. Och det är många som bor här som är arbetslösa, säger Teyent Desta.

Hon har precis varit på Arbetsförmedlingen i Hallunda i Botkyrka. I framtiden får hon åka till Flemingsberg istället.

I Arbetsförmedlingens nya förslag om framtidens besökskontor finns inte Hallunda med. Istället ska ett mindre kontor, för främst nyanlända invandrare, finnas i Alby i Botkyrka.

Den som behöver mer hjälp, eller inte är nyanländ får sätta sig på bussen och åka de 25 minuterna till Flemingsberg i Huddinge.

Håkan Gyllenhammar är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Hallunda. Han ser omgörningen som ett led i att ge både arbetslösa och arbetsgivare mesta möjliga service.

– En av lösningarna i det här fallet är till exempel att vi kanske centraliserar vissa delar och utlokaliserar andra delar. Så vi kommer finnas kvar på olika ställen men kanske i en annan tappning än i dag, säger Håkan Gyllenhammar.

När Arbetsförmedlingen i höstas presenterade förslaget om att skapa ett stort gemensamt kontor i Kungens kurva för kommunerna Huddinge, Botkyrka, Salem och stadsdelen Skärholmen väckte det ramaskri hos politiker och medborgare.

Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, är glad över att planerna ändrats och att ett litet kontor blir kvar i Alby:

– Jag ser det som en halv seger. Dels är det enormt viktigt för Botkyrkaborna att Arbetsförmedlingen blir kvar i kommunen. Dels så har man skrotat iden om Kungens Kurva, säger Ebba Östlin.

Arbetsförmedlingen räknar med att omgörningen i hela länet är klar under 2019. Då ska det finnas 11 enheter med 15 kontor.