Ystad

Alla gillar handboll

3:55 min

Handboll engagerar i Ystad och att det var en Ystadspelare, Niclas Ekberg, som satte straffen igår som tog handbollslandslaget till OS i Rio, gjorde inte saken sämre. I truppen fanns dessutom inte mindre än sex Ystadspelare.

Ystads IF ska i veckan börja spela SM-kvartsfinaler, och Elitserien innehåller nästa säsong två lag från Ystad - Ystads IF och IFK Ystad.

Så frågan är: varför är Ystad så bra i handboll?

– Det är bra spelare, de är väl uppvuxna här och är duktiga spelare och har tränat och tränat, säger Kjell Thomsen, som vi möter ute på staden i Ystad idag.

– Det är väl en gammal tradition, säger Ingalill Olsson.

Hon berättar att hon inte kunde något om handboll när hon flyttade till staden för 30 år sedan, men att man rycks med.

– Ystad, det är handboll på något sätt, säger hon.

Kollade du matchen igår?

– Ja jag har sett alla tre matcherna nu. Det var så spännande på slutet så jag vågade inte titta igår, jag tog över på en annan kanal då för jag tyckte det var så nervöst, så jag såg aldrig när han gjorde mål på straffen där, det var ju fantastiskt, säger hon.

Johan Hugosson har själv spelat handboll sedan han var sex år och är nu ungdomsledare.

– Jag tror Ystad är bra i handboll för att det ligger kulturen, det är ett stort handbollsintresse i staden. De flesta killarna och tjejerna börjar spela handboll väldigt tidigt, så konkurrensen i staden och det stora utbudet av spelarna främjar väl sporten väldigt mycket, precis som fotbollen i Malmö, jag tror det är samma princip i Ystad, säger han.

På Ystad gymnasium läser ett 40-tal elever som har handboll som idrottsspecialisering.

Lykke Winberg, Tilda Winberg och Emil Hansson är tre av dem. Lycke och Tilda är tvillingar och spelar i elitserien i H65 Höör och Emil spelar i Ystads IF:s A-lag. Även på skolan märks handbollsintresset i staden.

– Alla blir påverkade av alla framgångarna, det står mycket, det blir lite förebilder här i staden och det tror jag påverkar på ett bra sätt, säger Emil Hansson.

– Ystad är en handbollstad och då blir det ju handboll, eftersom alla tycker om det, säger Tilda Winberg.

– Man läser ju mycket om det, man får mycket handboll, säger Lykke Winberg.

Alla tre tycker att det är bra att de kan förena skolan med extra träning.

– Vi sporrar varandra och blir bättre, säger Emil Hansson.

Att både Ystads IF och IFK Ystad ska spela i herrarnas elitserie nästa säsong kommer att nog märkas i Emil Hanssons familj.

– Min brorsa spelar i andra laget så det kommer nog att bli lite familjefejd nu mellan oss, säger han.