Dyra utgrävningar kan hindra moskébygge

1:50 min

Planerna på att bygga en moské på Fyllinge kan stoppas på grund av arkeologiska utgrävningar. 

– Blir det dyrare att göra utgrävningar än vad man får i intäkter då brukar kommunen åtminstone säga stopp, säger Tommy Andersson, markstrateg på Halmstad kommun. 

Om utgrävningen i detta fallet blir dyrare än vad ni säljer den för, vad händer då?

– Då fullföljer vi inte utgrävningen och det byggs inget där, säger Tommy Andersson. 

För nästan två veckor sedan gjordes en så kallad arkeologisk förundersökning på platsen där islamiska barn och kulturföreningen vill bygga Hallands första riktiga moské. Platsen är historiskt känd för slaget vid Fyllebro året 1676. Arkeologerna som gjorde förundersökningen hittade bland annat muskötkulor och keramik. Men också en grav från järnåldern. Förundersökningen kostade kommunen omkring 150 000 kronor, det som återstår nu är en eventuell utredning och sedan en utgrävning av marken, något som kan bli dyrt.

– Ska vi gå vidare måste vi göra en utredning av marken och ska man bygga måste det bli en utgrävning, då ökar kostnaderna för varje steg man tar. Jag brukar säga att det läggs till en nolla efter varje steg, säger Tommy Andersson. 

Islamiska barn- och kulturföreningen i Halmstad har reserverat den mark på Fyllinge som de vill bygga en moské på. Personer som P4 Halland pratat med säger att kommunen vill sälja marken för omkring 1,5 miljoner kronor. I veckan ska kommunen träffa länsstyrelsen för att prata om detaljerna i den avklarade arkeologiska förundersökningen men också vad det kommer kosta att eventuellt fortsätta det arkeologiska arbetet på Fyllinge.

– Vi får se hur det blir efter att ha pratat med länstyrelsen, kommer vi upp på sexsiffriga belopp då får vi backa lite, säger Tommy Andersson.