Ljungby/Hamneda

Suzane kräver utresekontroll mot stölderna på landsbygden

1:57 min

På fredag åker Suzane Christoferson från Hamneda till Stockholm för att träffa inrikesminister Anders Ygeman (S) om brottsligheten på landsbygden. Hon är inte förvånad över den senaste tiden inbrottsvåg i Ljungbyområdet och kräver nu nationella åtgärder.

I september 2014 var Suzane Christoferson från Hamneda med och startade Facebookgruppen Trygga vår landsbygd. I dag har gruppen 2200 medlemmar och fortsätter att vara ett forum för att diskutera brottslighet på landsbygden och åtgärder för att minska den.

– Vi vill kämpa för våra bönder som blir hårt ansatta och ibland tvingas gå i konkurs på grund av inbrotten och stölderna. Alla ska kunna bo kvar på landsbygden på ett säkert sätt, säger Suzane Christoferson.

Sedan starten har gruppen arrangerat flera möten där både politiker och ortsinvånare diskuterat tryggheten. På fredag är Suzanne själv inbjuden att träffa inrikesminister Anders Ygeman (S) för andra gången.

– Det ska bli jätteintressant att få höra vad han har att komma med, för nu har han jobbat med våra punkter sedan september förra året, säger hon.

Med sig till mötet har hon en lista med förslag på hur stölderna på landsbygden kan minskas. Det handlar om gränsbevakning för utgående fordon, mer poliser och ett bättre åklagareväsende.

Vad hoppas du allra mest på?

– Att vi ska få en utresekontroll, vi har en inresekontroll nu. Om man ser på statistiken stjäls det maskiner för över 200 miljoner kronor varje år och det är vi som får betala för det. Då kanske det lönar sig att ha en utresekontroll också, säger Suzane Christoferson.