Nytt medlarbud i byggkonflikten

2:12 min

Arbetsgivare och fack i byggbranschen har träffat medlarna i dag för att om möjligt undvika att strejken bryter ut i morgon bitti. Enligt uppgifter till Ekot får parterna ett nytt bud klockan 16 som de ska svara på under kvällen.

Konflikten handlar om flera saker men facket sa nej till ett medlarbud i helgen eftersom det, enligt facket, skulle förändra ackordslönesystemet. Samtidigt kräver Byggnads 3,2 procents löneökningar att jämföra med de 2,2 procent som industrins parter förhandlade fram.

Strejken bryter ut klockan 06 på tisdagsmorgonen om inte parterna kommer överens.

Byggnads ordförande Johan Lindholm, träffade medlarna vid lunch. Han framhåller att det är ett stort antal frågor som ligger bakom varslet.

– Vi vill tillbaka till förhandlingsbordet. Det handlar mycket om att få ordning och reda på våra arbetsplatser och få bort låglönekonkurrens och fiffel genom att utveckla vårt huvudentreprenörsansvar. Vi vill också öppna upp byggbranschen för fler kvinnor, få nyanlända i jobb och framför allt säkerställa att lärlingar får gå klart sina utbildningar. Det här gör man inte gratis utan vi tycker att man ska ta pengar ur produktionen, och det är vi beredda att ta en konflikt för, säger Johan Lindholm till P4 Extra.

Samtidigt pekar allt mot att det blir strejk på skärgårdsbåtar i Göteborg och Stockholm från midnatt. Arbetsgivarna i Almega sa i dag nej till facket Sjöbefälsföreningens senaste bud. Den striden handlar bland annat om tarifflöner.