"Stort problem att äldre känner sig lurade till avtal"

1:16 min

Att äldre känner sig lurade efter att muntligen ingått dyra företagsabonnemang med lång bindningstid är ett stort problem. Det säger branschorganisationen Telekområdgivarna.

Organisationens vd Mattias Grafström säger det efter att P4 Uppland rapporterade om en 75-årig kvinna från Östhammar som nyligen skrev på fyra företagsabonnemang till en kostnad av 55 000 kronor – och som känner sig grundlurad.

– Det är någon form av vilseledande eller okunskap. Man bör ju sälja tjänster till kunder som vill ha dem. Här låser man in en gammal person att betala väldigt mycket pengar under många år. Det känns inte helt seriöst, säger Telekområdgivarnas VD Mattias Grafström.

Konsumentverket har fått in många anmälningar mot säljföretag som just verkar rikta in sig på äldre som har en bit mark eller skog och därmed är registrerade som företagare. Men pensionärerna har många gånger privata mobilabonnemang och räknas inte som aktiva näringsidkare. Trots detta säljs ändå företagspaket till dessa personer och just företagsabonnemang saknar ångerrätt till skillnad från privata mobilabonnemang.

Har du något tips till hur drabbade konsumenter ska gå tillväga?

– Man ska snabbt skriva till motparten att man anser sig vara privatperson och därmed vill använda sin ångerrätt enligt lag. Eller att man anser att avtalet är ogiltigt. Vi har sett några enskilda säljföretag som agerar på det här sättet. Men varje enskilt fall är ett för mycket. Det är hemskt att äldre personer ska hamna i en sådan här ekonomisk situation, säger Mattias Grafström, vd för  Telekområdgivarna.