Personalbrist i Sandviken – tvingas ställa ambulans

1:10 min

I dag har en av ambulanserna i Sandviken stått still på grund av sjukdom hos personalen. Nu befarar anställd att det här är blir allt vanligare när alla som sagt upp sig slutar och går hem.

Det har varit oroligt kring ambulansen i Gävleborg den senaste tiden. Och det efter att ledningen införde jourtid under natten istället för övertidsersättning.

Det nya avtalet har också resulterat i att halva arbetsstyrkan i Sandviken/Hofors sagt upp sig. I dag tvingades man ställa en ambulans på grund av personalbrist.

En som slutar i höst är specialistsjuksköterskan Jennie Jonsson.

– Det är de här riskerna som vi i personalen hela tiden tryckt på och som vi ser kommer. Och det här är bara i början! Redan nu måste man ställa ambulanser; hur blir det då när alla som sagt upp sig går hem? säger sig Jennie Jonsson till P4 Gävleborg. 

Beslutet att införa jourtid för ambulanspersonalen i Region Gävleborg har fått många reaktioner. Enligt Vårdförbundet är det 27 anställda vid ambulansen som sagt upp sig, varav halva styrkan (18 av 36) på stationen i Sandviken/Hofors. 

Av alla som sagt upp sig är det bara två som slutat medan de flesta går i månadsskiftet maj/juni, alltså innan semestern och specialistsjuksköterskan Jennie Jonsson bävar inför sommaren.

– Jag är oroad över patientsäkerheten och att det inte kommer att finnas tillräckligt med tillgängliga resurser om man behöver ställa bilar.

Enligt Region Gävleborg tas beslutet om att ställa en ambulans alltid genom en rutin tillsammans med SOS alarm. Den rutinen ser likadan ut i dag som för sex månader sedan.  

– Det är på grund av sjukdom som vi tillsammans med SOS alarm valt att ställa ambulansen. Beslutet har inget med rådande situation inom verksamheten att göra, säger Jörgen Tranevik som är chef för ambulansen i ett mejl till P4 Gävleborg.