Soldiers of Odin lägger ner verksamheten i Dalarna

1:38 min

Det gatupatrullerande nätverket Soldiers of Odin lägger ner sin verksamhet i Dalarna. Det bekräftar talespersonen Mikael Johansson i ett mail till P4 Dalarna.

Soldiers of Odin har liknats vid ett högerextremt medborgargarde, och har patrullerat på gator i länet för att - som de själva säger - skapa trygghet. Men nu blir det alltså inget mer patrullerande.

Talespersonen Mikael Johansson uppger att orsaken till nedläggningen är att medlemmar i Soldiers of Odins avdelning i Dalarna blev misshandlade av ett ungdomsgäng. Så här skriver han i sitt mail:

Det stämmer att avdelningen i Dalarna är nedlagd efter att dem blev missahandlade av ett ungdomsgäng som hoppade på dem med järnrör m.m. Och våra killar bär inga vapen eller tillhyggen på något sätt.

Orsaken till nedläggningen bekräftas av Henrik Johansson på sajten interasistmen.se, som bland annat bevakar extremhögern.

– Talespersonen för Soldiers of Odin, Mikael Johansson, gick för några dagar sedan ut och kommunicerade internt att gruppen i Dalarna lägger ner.

– Det jag vet är att det har varit en sammanstötning mellan Soldiers of Odins dalagrupp och en kriminell gruppering i Borlänge förra lördagen, säger Henrik Johansson, och fortsätter:

– Efter det dog i princip dalagruppen ut. Medlemmarna lämnade gruppen och Finlandsavdelningen av Soldiers of Odin har tagit över, verkar det som.

Soldiers of Odin har väckt stor uppmärksamhet den senaste tiden, varför tror du att det här nätverket blivit så omtalat?

– Det hör ju inte till vardagen med så kallade medborgargarden. De har gått ut i många mindre orter, vilket är ett stort avbräck från vardagen där föräldrar på stan patrullerar för trygghet, säger Henrik Johansson.