Debattör:

Barnbord på middagsbjudningen är dåligt för demokratin

14 min

Leo Gerdén är aktiv ungdomspolitiker i Centerpartiet och han är trött på att sitta vid särskilda barnbord när familjen är bortbjuden: "Vi ska inte utesluta barn ur vuxnas diskussioner, vi ska bjuda in dem."

Under helgen läste Louise Epstein en debattartikel som hävdade att det är helt fel att låta barnen sitta vid ett särskilt barnbord. Odemokratiskt, tycker den 13-årige centerpartistiske artikelförfattaren och debattören Leo Gerdén, och helt fel om vi vill värna ett öppet samhälle.

Ja, hur ser sambandet mellan demokrati och barnbord ut? Det ska vi prata om med Gerdén som kommer till studion och Karim Jebari, doktor i praktisk filosofi och forskare vid Institutet för framtidsstudier.


Vad tycker du om barnbord på middagsbjudningar?

Vi ställde frågan till våra lyssnare på vår Facebooksida Nordegren & Epstein i P1 och här är några av alla svar vi fick in.

Annika Torevi Jag satt vid barnbord och vi hade förmodligen roligare utan de tråkiga vuxna . Var med pappa (journalist) på jungfruresa med en Sessanfärja på 70-talet - jag, min bror och kaptenens son (vi var typ runt 8-10 år) hade eget bord och egen kypare. VIP kallas det nu. Idag är jag 46, inga barn och är därför expert på barnuppfostran : barnbord är bra.

Karin Sjögren En av mina söner berättade om hur han upplever att sitta vid vuxenbord: jaha och hur gammal är du nu? Och jaha vilken klass går du i nu? Och jaha och vilket ämne är roligast i skolan? Sen är samtalet slut. Han funderade över hur det skulle låtit om han ställt samma frågor till de vuxna: jaha och hur gammal är du nu då...? Etc.

Lars Olof Sjöström Vi hade dem vid kortändan av bordet så kunde de avvika när de ville. Eller ja, när vi sa att de kunde det. De ska givetvis vara med och göra vuxna samtala. Allt annat är att abdikera från sin föräldraroll.

Kicki Vikingson Barnbord ska man inte ha om både vuxna och barn är inbjudna, då ska man blanda hejvilt, däremot ska inte barn vara inbjudna alltid, vuxna bör ha middagar och fester utan barn! Många vuxna är ju urdåliga på att ordna barnvakt, men det är viktigt att vara utan sina barn i sällskapslivet (middagar/fester/teater/bio etc) och få vara bara vuxna och inte alltid föräldrar, dvs släppa lite på föräldrarollen, vilket är mkt viktigt för ett äktenskap/relation, för förr eller senare flyttar ju barnen hemifrån...Många föräldrar idag verkar bara vara föräldrar !?

Ilona Lakatos Så nu blev någon kränkt igen? Barnbord är oftast jättebra, om man är väldigt många! Vuxna vill ju oftast sitta väldigt läänge och surra, medan barnen äter, reser sig och förflyttar sig bort från bordet...

Oscar Ekeblad Har inget med demokrati att göra. En bjudning är en privat tillställning där vissa är bjudna och andra inte. Den som bjuder har (förhoppningsvis) klargjort förutsättningarna. Gästerna har (förhoppningsvis) accepterat dem genom att svara. Hos mormor, men inte hemma, fanns barnbord, även permanent i sommarstugan (gemenligen kallad korvhörnan). När man bedömdes kunna sitta still och föra sig flyttades man till bordet. O tider, o seder!

Leif Byqvist Mot barnbord - de ska vara med.slut  Låt barnen DELTA runt samma bord, lyssna, berätta, lära sig sociala koder och lära oss vuxna en hel del också... Vad är det för trams att låta barnen sitta för sig själva?

Marianne Matsson Personligen har jag inte varit i situationen överhuvudtaget varken som barn eller vuxen men spontant skulle jag tycka det vore jobbigt om barn satt med vid ett bord vid en festtillställning och alla samtal skulle kretsa kring barnen.

Conny Viklund Det var bra med barnbord! Sen när man kom upp i tonåren så fick man plats vid de vuxnas bord där man fascinerat kunde se vuxna bete sig som barn i takt med att snapsarna slank ner. Det var oftast vid surströmmingsskivor som vi ungar fick sitta och äta varm korv med mos vid ett särskilt bord.

Mattias Jennehed Jag vägrade konsekvent barnborden som barn, det var ju mycket godare mat på vuxenbordet. Låt barnen själv välja är väl en fin melodi?

Barbro Stig Fast vi hade en bekant till familjen som tyckte att man kunde servera "sämre mat till barnen". Det var INTE bra!

Ewa Håkansson Jag tyckte det var pest! Var blyg och det hade varit en hjälp att få sitta blandat vuxna och barn. Sverige är så oerhört segregerat..

Anneli Andersson Fd Engwall Barnbord är bra ibland. Beror helt på vad det är för tillställning. Har svårt att tänka mig ett julbord utan barn, men mycket väl en middagsbjudning. "Win-win" många gånger!


Vill du också tycka till? 

Använd kommentarsfältet som är kopplat till artikeln eller besök oss i sociala medier.

Här kan du läsa fler svar på frågan eller delta diskussionen! 

Vill du vara anonym eller skriva till oss privat - skriv till oss på vår mejladress: