Två fall med IS-sympatisörer i Lysekil

5:21 min

Lysekils kommun rapporterar två fall där personer antingen visat sympatier med IS eller försökt rekrytera för terrororganisationen. 

De fyra största kommunerna i P4 Västs område bekräftar att det förekommer våldsbejakande extremism av olika slag. Informationen kommer från kansliet hos nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism Mona Sahlin. 

När det gäller islamistisk extremism sticker Lysekil ut med två rapporterade incidenter. Vid ett tillfälle var det en person på vuxenutbildningen som visade sympatier med IS (eller Daesh som det står i rapporten).

Den andra gången var det personer som vittnade om att IS-rekryterare hade besökt dem. 

Också i Uddevalla förekommer islamistisk extremism, även om högerextremism också existerar i kommunen. Vänsterextremism fanns för något år sedan. 

I Vänersborg handlar det mest om vit makt-rörelser. Trollhättan är den kommun av de fyra som enligt materialet från nationella samordnaren har sämst koll. "Vet inte om det finns några våldsbejakande grupper eller individer i kommunen", står det i interna mötesanteckningar som P4 Väst tagit del av. 

Alla 14 kommuner i P4 Västs bevakningsområde har kontaktpersoner som jobbar bland annat mot nationella samordnaren.

Flera kommuner har samverkansgrupper där bland annat polisen, socialtjänst och skola deltar. Flera kommuner vittnar också om att de skulle behöva göra mer.