Det första modulboendet för flyktingar öppnar i maj

1:50 min

I mitten av maj slås dörrarna upp på det första modulboendet som Stockholm planerar att bygga för flyktingar. Det ligger i Fagersjö i Farsta, nära 90 personer ska flytta in i bostäderna.

 Cilla Hedberg är ordförande i föreningen Ett förenat Fagersjö.
– Fagersjö är ju redan en mångfaldsplats, jag hoppas att det är bidrar till att vi får mer kunskap och att vi har ett stort utbyte av varandra som människor, oron är att det ska bli ett utanförskap, och att oron ska sprida sig så det blir motsättningar.

Kommuner kan inte längre kan neka till att ta emot flyktingar med motiveringen att det inte finns bostäder. Det har gjort att Stockholm under året nu ska ta emot drygt 2800 flyktingar. För att få fram bostäder har Stockholm valt att slå upp modulhus runt om i staden.

De första placeringarna gäller cirka 1 700 moduler. Det blir i västerort och i söderort, enligt Stockholms stad. Men det har inte gått helt smärtfritt. Vid ett informationsmöte i Spånga riktades bland annat mycket kritik om att informationen varit dålig.

Modulhusen i Fagersjö i Farsta består av ett antal ihopsatta, brunmålade byggbaracker. Runt området är det uppsatt ett högt staket. På staketet har polisen satt upp en lapp där de söker vittnen till ett försök till mordbrand i anslutning till bygget.

Även i Fagersjö har det del kritik på informationsmöten, och husen är just nu bevakade med värmekameror och väktare.

– Det är klart att det säkert finns de som är emot, men de vänder sig nog inte till mig eftersom man vet hur föreningen ser på arbetet som pågår, och den här mordbranden har polisen sagt var i hundrastgården strax intill bygget och när det ligger så nära så rubriceras det som mordbrand, säger Cilla Hedberg.