Mansour Al Mansour: " Det är viktigt att svenskar vet om vad som händer i Syrien"

7:04 min

Mansour Al Mansour från Kristinehamn är aktuell med nya boken Fånge nummer 10 000. Romanen handlar om en fängslad politiker i Syrien och hans försök att komma tillbaka in i samhället efter fängelsetiden.

Fånge nummer 10 000 är en fiktiv berättelse men Mansour Al Mansour har använt sig av sina egna erfarenheter när han skrivit boken. I nio år satt han själv fängslad i Syrien.

– Jag greps när jag läste teknik på universitetet i Damaskus. Den hemliga polisen grep mig på gatan och sköt bussen som jag hade tagit. De tog mig till sin bil, berättar Mansour Al Mansour.

Han vet inte varför just han greps.

– Jag tror att det var på grund av att vi ville ha rättvisa och demokrati. De satte mig i fängelset i nio år. Boken handlar om det men det är svårt att prata och skriva om tiden där, säger Mansour Al Mansour.

Han berättar att upplevelserna i Syrien har gjort att han fortfarande är rädd.

– När jag ser en polis här i Sverige så blir jag rädd, men jag försöker att ha kontakt med dem så att jag ska känna trygghet. Jag tror att alla syrier är rädda för polisen. I Syrien betyder poliser att du kan hamna i fängelse eller att du måste betala pengar till dem, säger Mansour Al Mansour.

I fängelset fanns få saker att sysselsätta sig med.

– Jag läste många böcker i fängelset. Det fanns ingen radio, ingen TV, inga tidningar och vi fick inga pennor att skriva med. Men vi skrev ändå, vi skapade papper och pennor av cigarettpaket. Jag och mina kompisar skrev hemliga romaner, pjäser och en i fängelset, berättar Mansour Al Mansour.

Han tycker att det är viktigt att så många som möjligt läser om hans upplevelser.

– Jag tycker att det är viktigt att svenskar vet om Syrien och vad som händer där. Jag tror inte att svenskar vet så mycket om samhället och det politiska livet eftersom regimen är stängd och det är förbjudet att prata om det, säger Mansour Al Mansour.

Boken kommer att presenteras på Världsbokdagen den 23 april men redan nu har Mansour fått en del respons från läsare.

– Alla som har läst den har gråtit. De tycker att romanen är jättehemsk. Bra men hemsk. De kan inte föreställa sig vad som hänt men när man får läsa om det så gråter man, berättar Mansour Al Mansour.