Deckaren slutar på ett överraskande sätt

1:53 min

"Fallet Anna Frid" är en lättläst deckare som är skriven av Martin Palmqvist. Boken har nyligen börjat säljas och vår lyssnare Amanda Hermansson i Kisa har läst den.

Klicka om du vill läsa mer

– Det handlar om en flicka som heter Anna Frid. Hon hittas död och man misstänker att hon har blivit mördad.

Ja, först låter det som en väldigt vanlig deckare. För det finns ju många böcker som handlar om poliser som undersöker misstänkta mord. Men just den här boken slutar på ett annorlunda sätt:

– Jag blev förvånad över slutet. Jag hade inte trott att det skulle sluta som det slutade.

Amanda vill tänka själv

Hur tycker du att det ska vara i en deckare? Är det bra om man själv kan lista ut hur det slutar eller är det bra om man blir överraskad?

– Det är väl både och. Man vill få tänka själv. Nej, det skulle inte vara så jättekul om man visste från första sidan "Jaha, det är han som är mördaren". Man vill få tänka lite och det ska inte bara vara en som är misstänkt, utan flera. Då får man tänka: Är det den eller den eller den?

Amanda Hermansson jobbar på daglig verksamhet. Det ska vara jobb som är lite lättare att klara av och bland annat hjälper hon till på biblioteket i Kisa i Östergötland Och det passar henne bra:

– Jag tycker mycket om att läsa, inte bara lättlästa böcker utan även andra.

Inga onödiga beskrivningar

Amanda tycker att vanliga deckare oftare berättar onödigt mycket, till exempel onödiga beskrivningar av hur människor och platser ser ut.

Men den här lättlästa boken "Fallet Anna Frid" är lite kortare och berättar mer rakt på sak, säger Amanda:
– Man kom in i handlingen väldigt fort. Jaha, nu hittade man den här flickan. Vad kommer att hända sedan? Då blir berättelsen så att den bara rullar på automatiskt.