Bolag stäms för oseriös telefonförsäljning

1:10 min

Tre telefonförsäljningsföretag har i dag stämts av Konsumentombudsmannen. Företagen har enligt stämningarna ägnat sig åt aggressiv telefonförsäljning speciellt riktad mot äldre personer.

Carolina Andersson är processråd på Konsumentombudsmannen. Hon kallar de tre bolagen för extrema avarter av telefonförsäljning.

– De har gjort väldigt fula överträdelser. De har inriktat in sig mot äldre personer och ofta sjuka personer, och lurat på dem olika former av abonnemang, säger hon.

Sammanlagt har det kommit in närmare 300 anmälningar mot de tre bolagen. I stämningsansökningarna yrkar Konsumentombudsmannen bland annat på att vart och ett av företagen ska betala en miljon kronor i marknadsstörningsavgift.

Dessutom vill KO att personerna bakom företagen ska hållas personligt ansvariga för marknadsföringen, för att hindra dem att fortsätta med samma typ av affärsmetoder i andra bolag.

– De har varit med i bolag tidigare och gjort precis samma typer av överträdelser. Sen sätter man det bolaget i konkurs, och så startar man ett nytt bolag och begår nya överträdelser, lurar nya konsumenter.

Carolina Andersson på KO säger att det här är ett sätt att få stopp på personerna, så att de inte ska kunna göra så mer.

Resultatet blir att man kan ansöka om utdömande av vite mot de här personerna. Då får de personligen betala en straffavgift, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumentombudsmannen.