P4 Blekinge granskar slavlönerna.

Restaurangfacket: Låt Arbetsförmedlingen ta över asylpraktiken

1:37 min

Migrationsverket bör tas ifrån ansvaret för praktiken för asylsökande. Det anser Hotell- och restaurangfacket efter P4 Blekinges avslöjande om att praktikanter utnyttjas som svart arbetskraft.

Asylpraktik kallas den oavlönade praktiken som asylsökande kan göra i upp till ett halvår hos samma arbetsgivare. Praktikformen är främst ett sätt att ge asylsökande en sysselsättning under tiden de väntar på uppehållstillstånd.

Täckmantel
Men den har också blivit ett sätt för en del arbetsgivare att skaffa svart arbetskraft, helt utan kontroll och insyn. Det framgår av vår granskning där 10 asylsökande har ett praktikavtal som täckmantel för att jobba svart.

Migrationsverket tecknar avtal om asylpraktik. De enda krav som ställs är att arbetsgivaren inte har näringsförbud eller skatteskulder. Det ställs inga krav på exempelvis kollektivavtal eller praktikplan.

Hål i huvudet
Men här måste regeringen måste tänka om, enligt Hotell- och restaurangförbundet. Migrationsverket har, anser facket, varken kunskap eller verktyg att klar av att hantera asylpraktiken.

–Det är faktiskt hål i huvudet och felaktigt tänkt från staten att Migrationsverket placerar ut folk på praktik. Det är Arbetsförmedlingen och inte Migrationsverket som har kompetens till det, säger ombudsman Per Persson.  

Jobbar fram rutiner
Men Migrationsverket tycker att fackets kritik är orättvis.

– Vi håller på att jobba fram rutiner och vi jobbar ganska tätt med Arbetsförmedlingen. Vi är väldigt beroende av att göra uppföljningar och hoppas få utrymme till att göra fler, säger Jan Ekdahl som är praktikansvarig sektionschef i Migrationsverkets södra region.    

Hotell- och restaurangfacket har tillsammans med Kommunal och Handels uppvaktat regeringen i frågan. Lösningen som de tre LO-förbunden vill se, att Arbetsförmedlingen sköter praktiken och att facken ges ett inflytande i hur den ska skötas, anser de blir ett skydd både för den svenska modellen och för utsatta praktikanter.

– Då får vi den kontroll vi efterlyser, säger Per Persson på Hotell- och restaurangfacket.