Växjö

Östers IF riskerar att förlora miljoner

1:15 min

Växjö kommun är missnöjd med hur fotbollsklubben Östers IF sköter om kommunens anläggningar på Arenastaden. Nu varslar man om att avsluta samarbetet, och därmed riskerar Östers IF att gå miste om 3,5 miljoner kronor varje år.

– Fotbollsplanerna har inte skötts i den utsträckning vi tycker de ska skötas, på löparbanorna har det börjat växa gräs för att man inte hållit dem rena, ja allmän städning och i ordninghållande som vi inte tycker har fungerat, säger Jessica Råhlin, fritidschef i Växjö kommun.

– Det drabbar de andra hyresgästerna vi har, andra föreningar som använder ytorna som inte tycker att de får en idrottsanläggning med den kvalitén de vill ha, fortsätter hon.  

Drygt 3,5 miljoner kronor varje år får Öster av Växjö kommun för att sköta driften av kommunens idrottsanläggningar på Arenastaden, som Tipshallen, Värendsvallen och flera andra planer.

Men nu kan samarbetet vara över. Öster har fått veta att de ska förbereda sig på att det inte blir någon förlängning av avtalet som går ut den sista september.

– I så fall kommer skötseln att återgå i kommunal regi, säger Jessica Råhlin.

Kommunen har möten inbokade med Öster om skötselavtalet, så ännu är inga beslut fattade, men i mailkonversationen mellan Östers förre ordförande Sven Johannesson och fritidschefen kan man ana en viss panik hos Öster över att kommunen nu tröttnat och flaggat för att samarbetet avslutas. 

– Ja det är klart att det innebär konsekvenser för Öster som de måste agera utifrån, men panik skulle jag inte vilja säga, men vi för en dialog vilka konsekvenser det blir för Öster och hur vi ska gå vidare, säger Jessica Råhlin. 

Men vet ni om de här pengarna bara har gått till att sköta kommunens ytor? 

– Nej, det kan vi inte med säkerhet veta, säger Jessica Råhlin.

P4 Kronoberg har under torsdagen sökt Östers tidigare ordförande Sven Johannesson, Östers nuvarande ordförande Martin Jonasson och verksamhetsansvarige Marcus Ottosson, utan att lyckas.