Pauls blommor markerar mot homofobiskt våld

2:53 min

Den brittiske konstnären Paul Harfleet har i tolv år försökt att påverka och förändra platser där homosexuella personer utsatts för hatbrott - genom att plantera en pensé på platsen. Nu är han i Stockholm. 

– Nu inser jag att det inte finns någon jord här, säger Paul Harfleet.

Vi har följt i fotspåren av två män som utsattes för ett homofobiskt överfall för ungefär ett och ett halvt år sedan. Spåren har tagit oss nedför en trappa och ut på en av stadens livligast trafikerade gator, kungsgatan. I sin hand har Paul en påse med penséer.

– Det här är djupt nog, konstaterar Paul.

Han har fått syn på ett litet, grusfyllt hål mellan kullerstenarna, där det ena benet av en stor vägskylt stötts ner i marken. Han hackar upp ett hål med en trädgårdsspade och placerar den lilla rosa, nästan cerisa blomman, i hålet.

I tolv år har Paul planterat sina penséer på olika platser i världen, och nu har en del av hans arbete blivit en film som ska visas i Stockholm. I filmen träffar Paul offer för homofobiskt våld och planterar en pensé tillsammans med dem till händelsens minne - men även för att försöka forma om platsens innebörd till något positivt.

– Blomman stör omgivningen. Det är grått överallt, och nu finns det färg där. Folk kommer att se det och ifrågasätta blomman, de kommer att ha en intern diskussion med sig själva tills den till slut plockas. Vilket säkert kommer att hända snart, säger Paul.

Medan han ligger på gatan och fotograferar, utsträckt på sin rödmönstrade halsduk, går många förbi och tittar nyfiket på den ovanliga synen. En man slänger ett mynt till honom. Mannen ser förtjust ut.

– Han kanske ville bidra till projektet, kommenterar Paul och skrattar.

Bakom min rygg, där jag hukar mig bredvid Paul, vrålar motorer, förstärkta av akustiken under stenbron. Ljudbilden är hotfull, och den blir ännu hårdare mot ansiktet av en liten pensé. Jag undrar vad en enkel blomma kan göra för skillnad gentemot de fruktansvärda övergrepp som de markerar.

– Det kan få dig att prata med mig om det, och det kanske kan öka medvetenheten om det på något sätt, säger Paul.