Malmö

Malmö stad svarar på kritiken om arbetet mot radikalisering

5:26 min

Malmö stad slår ifrån sig kritiken från regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin. Kritiken går ut på att kommunen inte haft en tillräckligt bra strategi för att motverka jihadism.

I fredags greps en 23-årig man från Rosengård i Malmö misstänkt för inblandning i terrordåden i Bryssel för tre veckor sedan. I går sa Mona Sahlin till SVT att Malmö länge blundat för hotet från jihadismen, och att kommunen borde ha en handlingsplan och en strategi.

Kommunalråden Andreas Schönström (S) och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har inte gått att nå för en kommentar i dag. I stället har P4 Malmöhus fått till svar att det är tjänstemännens ansvar.

Per-Erik Ebbeståhl, som är trygghets- och säkerhetsdirektör i Malmö stad, säger att kommunen inte fått bekräftat att det är en Malmöbo som är misstänkt för terrorbrott, och kommunen har inte på något sätt agerat utifrån uppgifterna.

– Men jag är inte särskilt förvånad. Varför skulle Malmö vara undantaget från något sådant här? Vi vet till exempel att självmordsbombaren i Stockholm kom från Tranås, och jag tror inte att orten man kommer ifrån har så stor betydelse, säger han.

Även om kommunen skulle få identiteten på mannen bekräftad, så menar Per-Erik Ebbeståhl att det inte handlar om något kommunalt ansvar.

– I det här fallet rör det sig om en vuxen man som av egen vilja valt att göra de här sakerna, och då är det ett rent polisiärt ansvar.

Det är inte första gången som Malmö stad kritiseras av Mona Sahlin för att man saknar en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Före jul presenterade kommunen riktlinjer för arbetet. Riktlinjerna är nu ute på remiss, och planen är att de ska klubbas av kommunstyrelsen i maj.

– Jag är lite förvånad. Jag tycker att vi har haft en bra dialog med Mona Sahlin och hennes kansli, där vi har försökt att förklara hur vi ser på det här i ett bredare perspektiv. Min bild är att polletten har trillat ner, och därför är jag lite förvånad för det här, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Även terrorexperten Magnus Ranstorp har efter gripandet av Malmöbon i Bryssel kritiserat kommunens arbete.

– Det här är ingenting som vi tycker är förvånande. I Rosengårdsrapporten 2009 varnade vi för radikalisering av området. Man har blundat för verkligheten, och nu har man kommit igång med arbetet, men det är sju år för sent, sa han i P1 Morgon i morse.

Per-Erik Ebbeståhl delar inte bilden. Han säger att det är betydligt fler i Malmö som gripits och lagförts misstänkta för höger- och vänsterextrema brott än för jihadistiska brott, och av de svenskar som rest till Syrien kommer förhållandevis få från Malmö.

– Med tanke på den struktur som finns i Malmö så skulle vi vilja vända på frågan och fråga varför det är så pass få som dragits just mot jihadistisk radikalisering. Vår korta analys är att vi har väldigt starka muslimska församlingar som gör ett gott arbete med sina ungdomar, säger han.

Per- Erik Ebbeståhl menar att det kommunala ansvaret handlar om att förebygga normbrytande beteende hos barn och unga, oavsett om det handlar om droger, kriminalitet eller radikalisering. Han vänder sig emot att det ska finnas en speciell handlingsplan just mot våldsbejakande extremism, eftersom riskfaktorerna är de samma.

– Då har vi så många problembilder att vi skulle ha väldigt många samordnare och väldigt många handlingsprogram. Vi behöver hitta generella strukturer och metoder för att jobba. I de här fallen ser vi att arbetssättet som vi behöver i det kommunala perspektivet är ganska lika, säger han.

 


 

"Fråga varför det är så pass få som dragits just mot jihadistisk radikalisering"