Fem frågor till Henriksson inför Zlatans ödesmatch

0:46 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson om Manchester City-PSG och Real Madrid-Wolfsburg i Champions League.

1. PSG fick bara 2-2 hemma mot Manchester City i första mötet. Hur ser du på PSG:s insats i den matchen?
– Anfallsmässigt var det en bra match. PSG skapade väldigt mycket klara målchanser, bland annat borde ju Zlatan gjort fler mål på alla möjligheter. Men de slarvade också otroligt mycket med bollen i farliga lägen, vilket gav City kontringsmöjligheter.

2. Vad ger du PSG för chanser att gå vidare?
– Jag uppskattar den till 50%, vilket är mindre än vad jag hade trott inför returen. Att David Luiz och framför allt Blaise Matuidi är avstängda är problematiskt. Samtidigt har jag svårt att se att PSG inte skulle göra mål mot Citys svaga försvar. 

3. Hur verkar Zlatans form vara tycker du?
– Bra. Mycket bra. (Som han själv hade sagt.) Jag lägger till att förutom att han själv är i toppslag så ställs han ju i de här matcherna mot en typ av mittback han trivs väldigt bra mot - både Mangala och Otamendi spelar mycket på styrka och kraft. Det trumfar Zlatan lätt, och kan sen utnyttja allt annat han är bra på.

4. Hur tungt skulle det vara för Zlatan om PSG inte går vidare?
– Jag tror det skulle vara fruktansvärt tungt för honom. Det är en sak när man åker ut som mot Barcelona förra året, då var motståndarna så mycket bättre att det inte var något snack. Att däremot åka ut mot ett på sin höjd likvärdigt City när man så nära en semifinal, då svider det på ett annat vis.

5. Wolfsburg har 2-0 med sig från hemmamatchen mot Real Madrid. Hur ser du på den matchen?
– Att Real Madrid flirtar med katastrof här. För en sådan klubb är kvartsfinal i Champions League aldrig godkänt, särskilt när man inte lär vinna ligan. Åker man dessutom ut mot ett i sammanhanget mediokert Wolfsburg; ja då är det långt under all kritik.

– Samtidigt vore det ju för Wolfsburg en framgång i nivå med Bundesliga-titeln för några år sedan om man lyckas vinna detta. Och det finner jag inte helt otroligt. Tyskarna skapade många målchanser senast och när Real nu måste framåt lär man få än fler lägen.