Nu säljer många barn majblommor

2:47 min

Nu är det många barn i Sverige som säljer majblommor. Det är små blommor i papper eller plast, som man kan sätta fast på sin tröja eller jacka. 

Pengarna som kommer in används till att hjälpa barn som har det svårt.

Varje år kommer en ny majblomma i en ny färg. I år är majblomman turkos och lila. Den finns också i olika storlekar.

Barn i hela landet börjar sälja årets blomma i mitten av april. Det brukar vara ungefär 80 000 barn som säljer majblommor varje år.

De som säljer majblommorna får behålla tio procent av pengarna. Resten av pengarna går till organisationen Majblomman som delar ut bidrag till andra barn.

Förra året fick organisationen Majblomman in över 60 miljoner kronor. Pengarna används för att hjälpa barn i familjer som inte har så mycket pengar. Om man har barn som är högst 18 år gamla kan man söka pengar från organisationen.

Lena Holm är chef för organisationen Majblomman. Hon säger att de ger pengar till barn för att de ska kunna vara med i gemenskapen med sina vänner och i skolan. Det kan till exempel vara för att man ska kunna spela fotboll, eller för att kunna göra en aktivitet på sommarlovet.

– Merparten av pengarna använder vi för att ge bidrag till enskilda barn. För sådana saker som gör att de kan vara med i gemenskapen med kompisar i skolan och på fritiden, säger Lena Holm.

En av de som säljer majblommor är Melvin Falk som är 10 år och bor i Göteborg. Förra året sålde han majblommor för nästan 23 000 kronor.

Melvin säger att det är viktigt att vara trevlig om man ska sälja många blommor. Man kan till exempel säga "ha en fortsatt bra dag" till de personer man säljer till.

– Ja, att vara jättetrevlig. Säga "ha en fortsatt bra helg", om det är fredag, eller "ha en fortsatt bra dag", typ så, säger Melvin Falk.

Intervjuer från P4 Göteborg