Jönköping

Stor förändring på Juneporten ett år efter larmet

5:28 min

För ett år sedan skrev områdespolisen Madelen ett inlägg på facebook angående situationen på Juneporten i Jönköping där ungdomar brukar samlas på kvällarna.

Hennes inlägg kommenterades och delades flitigt av både föräldrar och andra berörda parter. Det som var den utlösande faktorn till inlägget då var att en 13-årig flicka hade fått föras akut till sjukhus efter en överdos. Och polisen Madelen vittnade om en situation där ungdomarna i en allt större grad samlades och att det även förekom droger där.

Nu ett år senare har inlägget börjat spridas igen. P4 Jönköping har träffat områdespolisen Madelen på plats på Juneporten för att prata om hur situationen är nu och om reaktionerna efter hennes inlägg.

– Det är väldigt roligt att det blev så stort och uppmärksammat. Då var syftet att få ut information till ungdomar, föräldrar och allmänhet, berättar Madelen som nu arbetar som gruppchef på polisen.

Det kunde samlas uppemot 80 ungdomar på kvällarna och helgerna för att umgås på Juneporten. I dag är läget annorlunda. Inte i närheten av lika många ungdomar samlas, vilket kan bero på samarbetet mellan polisen, kommunen och föräldrarna. Många föräldrar valde nämligen att nattvandra på platsen och man fick även hjälp av tågvärdar som höll uppsikt. Men man gjorde även en del aktioner som fick platsen att bli mindre attraktiv för ungdomarna.

Vi stängde av elförsörjningen till Juneporten vilket gjorde att det inte blev lika roligt att samlas då mobilerna laddades ut och man inte fick tillgång till musik, facebook och andra sociala medier.

Grupperingarna som samlades splittrades och även många föräldrar valde att hålla sina barn hemma. Det samlas däremot fortfarande ungdomar vid Juneporten, som även fungerar som resecentrum i Jönköping. Men det är inte i närheten av lika många.

– De här grupperingarna är borta och gängen som vi hade problem med för ett år sedan finns inte längre, säger Madelen.

Lyssna på hela intervjun med Madelen angående situationen nu jämfört med för ett år sedan.