Mord i Södertälje kan kopplas till organiserad brottslighet

1:39 min

En 18-årig man sköts till döds i Södertälje igår. Mordet kan ha koppling till organiserad brottslighet.

Kjell Lindgren som är presstalesperson vid polisen Region Stockholm säger att man ägnar sig åt traditionellt polisarbete:

– Vi försöker fånga upp vittnen som har hört eller sett något eller vet något om händelsen. Vi fortsätter inre spaning, det vill att säga vi söker samband och kopplingar och kartlägger offret, för att komma vidare till en misstänkt gärningsman. Vi har tyvärr ingen misstänkt i nuläget.

Det var natten mot söndagen som en 18-årig man blev skjuten till döds i ett villaområde i Södertälje. 18-åringen var släkt med två bröder, varav den ena var en känd fotbollsspelare, som mördades sommaren 2010 på en illegal spelklubb i Ronna i Södertälje. Dubbelmordet och ytterligare ett mord föranledde en mycket omfattande insats från flera myndigheter mot organiserad brottslighet i Södertälje.

Det så kallade Södertäljemålet var av de största rättsprocesserna i Sverige. Den första rättegången fick tas om eftersom en nämndeman ansågs ha varit jävig. Senare dömdes totalt 17 personer med kopplingar till ett kriminellt gäng till fängelsestraff på mellan ett år och livstid.

Enligt källor som Ekot talat med kan också det här mordet ha koppling till organiserad brottslighet, men det kan också finnas andra förklaringar. 

– Vi måste köra utredningen en bit längre för att ha en uppfattning om se om det finns kopplingar till andra fall eller eventuella andra relationer, säger Kjell Lindgren på polisen. Vi måste jobba minutiöst med att kartlägga offret och så långt som möjligt jobba tillsammans med teknisk undersökning, jobba med förhör och utifrån det visa om det har en relation med varandra och om det finns beröringspunkter.