Krypterad teknik i kapplöpning med terroristerna

1:43 min

Forskare vid KTH utvecklar nu nästa generations dolda radiokommunikation. Med den kan man ligga steget före terrorister som vill kunna kommunicera hemligt. Det är också ett redskap för att bättre förstå hur terrorister kan börja kommunicera om de får tillgång till rätt teknik.

Radiosignalerna från den nya utrustningen på KTH hålls "osynliga" genom att ligga långt under brusnivån – det statiska bakgrundsbruset av radiovågor – som ständigt pågår ute i etern.

– Även om du står och lyssnar inom 200 meter från vår sändare har du svårt att ens detektera att vi sänder någonting. Sedan har vi frekvenshoppning och kryptering som gör att även om du skulle lyckas hitta oss, är det svårt att läsa vår trafik. Men tyngdpunkten ligger i att göra oss så osynliga som möjligt, säger säkerhetsforskare Lars Strömberg vid Kungliga tekniska högskolan.

Men frågan är om det verkligen är så smart att utveckla avancerad dold kommunikationsteknik? Om tekniken till slut hamnar i terroristernas händer har ju forskarna indirekt gynnat terrorismens sak?

Enligt Lars Strömberg kommer terrorister ändå kunna få tag på allt mer avancerad teknik genom att köpa det tekniska kunnandet. Därför gäller det att försöka ligga steget före, och samtidigt förhindra att den egna tekniken sprider sig.

– Vi går inte ut och publicerar något om vår teknik, skriver inga artiklar om den, naturligtvis är det mycket önskvärt att tekniken inte kommer i obehöriga händer. Allt eftersom vi lär oss mer och mer så blir också de bättre och bättre. 

– Och det intressanta med både terrorgruppen al-Qaida och IS är att de har så mycket pengar att de hyr de bästa it-konsulterna globalt för att göra sådana här saker. Det har ingenting med deras egen kunskap att göra. De köper den kunskap de behöver, fortsätter Lars Strömberg vid KTH i Stockholm.

Niklas Zachrisson
niklas.zachrisson@sverigesradio.se

Mer om terroristers kommunikationsteknik i Vetandets värld 12.10 i P1.