Malmö

Stor oro efter skolbranden

3:14 min

Den chockade personalen på friskolan Al-Salamah gör sitt bästa för att erbjuda stöd till oroliga föräldrar efter helgens storbrand.

Det här är vårt kök, och matsal på insidan. Det är ju här den stora skadan är. Och det är obefintligt nu, det är borta.

Försteläraren Malin Fridh som visar runt har jobbat på Al-Salamah-skolan vid Jägersro i Malmö sedan 1999. Men den här måndagsmorgonen ville hon inte kliva ur bilen när hon kom till jobbet.

– Det var ledsamt. Det var jättekänslofyllt. Helt ärligt, jag klarade inte att prata med någon. Det var svårt, man blir så känslig när man ska sätta ord på det.

Många vill stötta skolan

Helgens händelser, som utreds som en mordbrand, har också väckt en stor oro bland föräldrarna. Malin Fridh och den övriga skolpersonalen gör sitt bästa för att lugna dem.

– Vi har gått ut med att det finns en stödtelefon, och nu har vi schemalagt vår skolkurator så att hon har öppet just så att man kan ha en kontakt. Vi har ett stort samarbete med Malmö stad. De hjälper till, och andra skolor hjälper till. Privatpersoner och företag ringer och säger "vi har lite lokaler, vi kan hjälpa till". Så solidariteten är helt överväldigande, och vi är väldigt tacksamma för allt stöd utifrån.

Kommunen ställer upp

Hela morgonen och delar av eftermiddagen har skolpersonalen suttit i möte med Malmö stad. Al-Salamah är en friskola, men kommunen har ansvar för att alla elever får undervisning. Kommunen har också erbjudit kuratorsstöd och familjerådgivning.

– Om det nu är så att friskolorna inte kan ordna undervisning så är vi så klart skydliga att ingripa och stötta, säger Fahrudin Zejnic, som är utbildningschef på grundskoleförvaltningen.

Vad innebär det, var skulle eleverna kunna hamna?

– Vi vill inte spekulera kring det. Men om det blir så får vi ta en dialog med skolan och föräldrarna. Men jag tror inte det blir aktuellt i detta fall.

Säkerhet har blivit a och o

Malin Fridh hoppas också att undervisningen ska kunna komma igång som vanligt snart. När och hur kan hon däremot inte säga - säkerhetstänkandet har blivit viktigt.

– Men att vi ska tänka på att skydda våra barn, det är inte bara vår sak. Det är en sak för samhället och alla myndigheter. Vi är ju inte den första skolan detta händer med i Malmö heller, säger hon.

– Vår första tanke var - man blir ju chockerad och ledsen - men framför allt tänker man "varför?". Varför går man på barn? Varför väljer man att gå på en skola? Det är barn det drabbar. Först och främst så är det barn.