"De utsatta som radikaliseras"

1:52 min

Den 23-årige svensk som är gripen i Belgien, misstänkt för inblandning i terrordåden, är född och uppvuxen på Rosengård i Malmö. 

Rahaf Aljoubaje som jobbar som SFI-lärare, tror inte att radikalisering är mer vanligt i Malmö än på andra orter, men att det alltid är de redan utsatta som drabbas.

– Jag tror att det är nån form av trygghet, mitt liv är ändå förstört. Jag har ingen framtid, kanske har bränt sitt namn, kan inte få jobb eller utbilda sig.

Den 23-årige mannen gick grundskola och gymnasium i Malmö. Han är fortfarande skriven i Malmö, men utan adress. Fram till i april förra året var han skriven hos sina föräldrar. Efter skolan har han bland annat haft en anställning inom Malmö stads arbetsmarknadssatsning Jobb Malmö, som vaktmästare, där han slutade i juni 2014. Föräldrarna kommer ursprungligen från Libanon.

Redan i mars förra året publicerade Sydsvenskan uppgifter om mannen då han la upp bilder och videor från IS, bland annat en video där en orangeklädd fånge avrättas genom att en pojke i tioårsåldern skjuter honom. När Ekot har sökt kommentarer från Säpo i dag om vad man känner till om 23-åringen har Säpo inte velat lämna några uppgifter.

Malmö stads arbete för att förebygga att personer som 23-åringen radikaliseras har fått kritik av Mona Sahlin, som är regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism. Det förvånar Per-Erik Ebbeståhl som är trygghets- och säkerhetsdirektör i Malmö stad.

– Jag tycker att vi har haft en bra dialog med Mona Sahlin och hennes kansli under den senaste tiden. För vi har verkligen försökt förklara hur vi jobbar i Malmö, hur vi ser på det här i ett bredare perspektiv och min bild är att polletten har trillat ner så att säga, för vi har fått kritik vid tidigare tillfällen också. Därför är jag lite förvånad för det här.

Men Ali Ibrahim, som är imam i Malmö anser att samarbetet med kommunen kan bli bättre.

– Vi hoppas att det blir ett bättre samarbete, som vi har haft ett möte med polisen i Skåne och det var en del av myndigheters samarbete med imamer och det kommer att bli bättre och bättre om Malmö kommun kan öppna dörren till att vi ger vår erfarenhet och tankar. Faktiskt kan vi göra ett väldigt bra resultat.