Vice ordförande avgick efter hård kritik

1:52 min

Vice ordföranden för Turkiska riksförbundet Barbaros Leylani avgår efter ett kritiserat tal vid en manifestation i Stockholm i helgen.

På Turkiska riksförbundet välkomnar man beskedet.

– Vi har ingenting att göra med sådana människor. I våra stadgar står det att vi tar avstånd från all rasism och allt våld och sånt, säger Yasin Ipek som är sekreterare på Turkiska riksförbundet.

"Död åt de armeniska hundarna. Död! Död!", utropade vice ordföranden för Turkiska Riksförbundet Barbaros Leylani från Sergels Torg i lördags. Uttalandet gjordes under en manifestation till stöd för Azerbajdzjan i de strider som blossat upp med armenierna i utbrytarregionen Nagorno-Karabach. Turkiet stöder sedan länge Azerbajdzjan.

Talet fick snabbt spridning på Internet, och som ett resultat av den hårda kritik som följde meddelade Barbaros Leylani idag att han lämnar sin post. I ett uttalande på Turkiska riksförbundets hemsida skriver han att han talade utan manus och att några felsägningar gjort att talet har missuppfattats.

En av de företrädare som kritiserat talet är Turkiska Ungdomsförbundets ordförande Bahar Cetin.

– Jag blev upprörd, arg och chockad för att han uttalar sig så rasistiskt mot en annan folkgrupp, säger Bahar Cetin.

Yasin Ipek på Turkiska riksförbundet säger han man tänker höra av sig till Armeniska riksförbundet i Sverige och be om ursäkt.

Garlen Mansourian är ordförande för Armeniska riksförbundet och han säger idag att man planerar att polisanmäla Barbaros Leylani, men har är samtidigt glad över att turkiska organsiationer i Sverige tagit avstånd från uttalandena.

– Det är positivt, och det är ett bevis på det som vi också tror att det verkligen är en enskild person som har gjort det. Konflikter finns alltid men vi måste lösa dem på ett demokratiskt sätt, säger Garlen Mansourian, ordförande för Armeniska riksförbundet.

Vi har utan framgång försökt nå Barbaros Leylani under eftermiddagen för att få en kommentar.