Norrköping

Företag satsar pengar på socialtjänsten

1:26 min

Vänsterpartisten Nicklas Lundström är kritisk till att investeraren kan göra vinst på kommunal verksamhet. Men kritiken tillbakavisas av kommunalrådet Lars Stjernkvist.

Norrköpings kommun är först i Sverige med att teckna ett så kallat socialt utfallskontrakt där en extern investerare satsar på kommunal verksamhet.

– Skulle den här modellen få fäste i Sverige så skulle vi få privata finansiärer av välfärden som plockar ut vinster. Inte bara utförare som det är i dag, menar Nicklas Lundström.

Det handlar om ett 60-tal barn och ungdomar som är på väg att placeras på HVB-hem, eller statliga institutionsboenden. För varje barn som är på väg mot en placering så går företaget in med pengar till stöd i skola och familj. Det rör sig om totalt 10 miljoner som ska fördelas.

Enligt Lars Stjernqvist så är en av fördelarna med utfallskontraktet att kommunen nu får krav på sig att utvärdera resultatet. Men Vänsterpartisten och fullmäktigeledamoten Nicklas Lundström är kritisk och menar att det skulle vara möjligt att utvärdera resultaten även utan en privat investerare.

– Vänsterpartiet föreslog att vi skulle lägga alla de här pengarna på insatser till ungdomar men ha samma uppföljning.

När projektet är slut ska kommunen utvärdera hur mycket pengar som har sparats tack vare insatserna och företaget kan ta ut en vinst på max 20 procent. Dom är dock garanterade minst 40 procent av de pengar de har satsat oavsett utfall.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernqvist tillbakavisar Vänsterpartiets kritik om att det skulle vara en ny form av vinster i välfärden.

– I det här fallet finns det bara vinnare. Vi får en privat investerare som riskerar sina pengar som är beredda att riskera sina pengar för våra barn och unga.