Cameron vill lagstifta mot skatteflykt

1:41 min

I Storbritannien har premiärministern i eftermiddag talat i parlamentet i ett försök att minska skadeverkningarna, efter avslöjandet att han tjänat pengar på sin pappas bolag i ett skatteparadis.

David Cameron berättade bland annat att det blir ny lagstiftning mot skatteflykt.

– Redan i år kommer vi att införa ny lagstiftning mot bolag som inte förhindrar att deras anställda ger råd som innebär kriminell skatteflykt, sa Cameron inför parlamentet i dag.

Hans framträdande var ett försök att kontra all den kritik som han fått under sin svarta vecka, då det avslöjades i de så kallade Panamadokumenten att hans pappa drivit ett investmentbolag i skatteparadiset Bahamas.

Det var inget olagligt alls i det. Men problemet för Cameron är att antingen han själv eller hans medarbetare slingrade sig i fyra dagar för att undvika att svara på frågan, om David Cameron själv hade tjänat några pengar på sin pappas bolag på Bahamas.

Till slut medgav Cameron att han hade ägt andelar i investmentbolaget, som han sålde med hygglig vinst innan han tillträdde som premiärminister år 2010. Det var inget olagligt med det heller, men Camerons försök att inte avslöja hur det låg till, har onekligen anfrätt hans trovärdighet.

Cameron själv offentliggjorde häromdagen alla sina skattedeklarationer sedan han blev premiärminister. I dag har finansminister George Osborne och oppositionsledaren, Labours Jeremy Corbyn, gjort samma sak.

Den stora diskussionen här i Storbritannien just nu är huruvida Camerons anfrätta trovärdighet kan öka risken för att Storbritannien folkomröstar sig ur EU i sommar. Cameron leder sidan som vill stanna kvar och trovärdighet kommer att bli avgörande i folkomröstningskampanjen.