Syriska barn får arbeta istället för att studera

5:33 min

I krigets Syrien har två miljoner barn tvingats bort från skolan, enligt FN:s barnfond UNICEF. Ofta måste barnen i stället arbeta för att hjälpa till att försörja sina familjer. Vår korrespondent Katja Magnusson har besökt en gata i kuststaden Latakia där barn jobbar med att sälja kläder.

Några ljusa röster bryter igenom när försäljarna på marknaden ropar ut priserna på trikåtröjor, linnen och sparkdräkter för bäbisar. Det är 12-årige Abbas och 13-årige Qadri som försöker locka kunder till butikerna där de arbetar. Ibland märks det att de faktiskt bara är barn, om pojkarna tittar på varandra medan de säljer varorna börjar de lätt fnittra.

Det här är den syriska kuststaden och regimfästet Latakia men gatan kallas i folkmun för Aleppogatan. De flesta av försäljarna har flytt från just Aleppo. De arbetade tidigare i textilindustrin i Syriens största stad men har öppnat nya butiker här vid kusten dit striderna inte har nått.

- Alla här i raden kommer från Aleppo, visar pojkarna och pekar mot de öppna butikerna med kläder i rosa, lila, gult och rött.

13-årige Qadri minns när kriget nådde hans hemstad.

- Vårt liv gick från bra till dåligt, säger Qadri och beskriver granater, beskjutning och skottlossning.

Pojken är den ende i sin familj som arbetar, men tidigare var hans liv annorlunda.

- Då gick vi i skolan, förklarar han och lägger till att såklart var skolan bättre, men nu har vi börjat jobba i stället säger Qadri och ler lite generat.

Flera av pojkarna på gatan berättar samma historia, de fick sluta skolan under kriget. Före kriget gick nästan alla syriska barn i skolan, men förra året var 45 procent av barnen som finns kvar i Syrien helt utan skolgång enligt en rapport från Syrian Centre for Policy Research. Enligt FN handlar det om mer än två miljoner barn utan skola i Syrien. Qadri hade gärna fortsatt.

- I skolan lärde vi oss saker, vi blev mer intellektuella men det finns en mening också med det här, säger Qadri. Han förklarar att han vet så mycket mer nu om tyger, om skillnaden mellan bra och dålig kvalitetet.

- Det finns bomull och vanligt tyg visar pojken mig och låter mig känna på olika sorters trikåkläder för att förstå skillnaden.

15-årige Nureddin som lyssnat på samtalet lägger till att han tyckte mycket bättre om skolan och att han var smartast i sin klass.

- Jag var också smartast i min klass säger de andra pojkarna och skojar om att de bara inte orkade läsa.

Men Nureddin tycker inte att han har nån nytta av att jobba.

- Men nu måste jag hjälpa min pappa förklarar Nureddin som är äldst av fem syskon.

Hjälporganisationer varnar för att barn i Syrien berövas på sin barndom och att det kommer få allvarliga konsekvenser att så många tvingats sluta skolan. Minst en fjärdedel av Syriens skolor är dessutom förstörda av strider, eller används nu för att hysa in flyktingar skriver FN. Hela gatan här är full av småpojkar som jobbar med att sälja kläder, sockervadd eller som Ahmad som hjälper slaktaren.

- Jag städar butiken, jag frågar kunderna vad de vill ha, berättar pojken. Tidigare jobbade han i en sötsaksaffär, innan dess som smed. Ahmad låter redam som en erfaren yrkesman. Pojken som idag är 15 år började jobba när han var nio.

Flera av barnen hjälper sina föräldrar. Sari som arbetade inom textilindustrin i Aleppo har fem barn, alla är under femton år. När de flyttade från Aleppo slutade allesammans skolan, den äldste jobbar här.

- Jag har ingen annan och det är bättre att min son arbetar än att jag måste anställa förklarar pappan.

- Vår dröm var såklart att barnen skulle studera och bli läkare, advokater eller ingenjörer, säger Sari.

Det blev helt annorlunda.

- Nu är vi bara upptagna med jobb för att vi ska överleva säger Sari.

Kunden Fatoun som letar efter sparkdräkter till sina barn kommer också från Aleppo, hon flydde först från rebellsidan av staden till regimsidan och sen vidare hit till kusten. Hon tycker att det varit svårast under åren som gått att se hur kriget påverkar barnen.

- Barn dör under kriget, det är så sorgligt och tungt, säger Fatoun. Själv har hon småbarn, hon hoppas bara att nästa generation ska få det bättre än idag.

Barnen som jobbar här i butikerna har framtidsdrömmar som färgats av krig.

- Jag vill bli officer förklarar Qadri, vi ska nog bli militärer allihop här säger pojken.


Katja Magnusson
katja.magnusson@sverigesradio.se