Södertälje mot Norrköping i SM-final

2:43 min

Joakim Kjellbom ledde Norrköping Dolphins till SM-final. Där väntar de senaste årens suveräner. Södertälje Kings säkrade sin finalplats efter en mäktig vändning i slutminuten mot Borås.

Joakim Kjellbom har redan utsetts till årets mest värdefulle spelare i basketligan. I den sjätte semifinalen, hemma mot Luleå, visade den långe centern varför han fick utmärkelsen. Kjellbom sköt 22 poäng - efter att ha satt samtliga skott han sköt i matchen (!) - och kryddade det med tretton returer och fem assists.

Norrköping, trea i grundserien medan Luleå blev tvåa, vann med 91-81 och totalt 4-2 i matcher.

– Det har varit en tuff och lång semifinalserie mot ett riktigt bra Luleå. Självklart är vi glada att vi tagit det här steget, säger Norrköpings tränare Adnan Chuk till Radiosporten.

De tre senaste årens mästare i Södertälje behövde bara fem matcher för att avgöra semifinalserien mot Borås. Men måndagens möte såg länge ut att sluta med Boråsseger. Ställningen i Täljehallen var 65-71 med en minut kvar, då Södertälje avslutade med åtta raka poäng och vann med 73-71. En osportslig foul på Adam Darboe, med 41 sekunder kvar, blev kostsam för gästerna.

I damernas semifinaler ser Luleå som väntat ut att vara ett nummer för stort för Alvik. De regerande mästarna vann det andra mötet med 79-68 på bortaplan och kan säkra finalplatsen hemma i Luleå på onsdag.

– Vi spelar för final, säger Luleås Martina Stålvant till Radiosporten.

I den andra semifinalen står det 1-1 mellan Sallén och Umeå Udominate, efter att Uppsalalaget vunnit med 72-60 på hemmaplan. Salléns Tiffany Brown utsågs till årets guard före uppkast och gjorde sedan 32 poäng i matchen.