Hon varnar för fler IS-attacker i Europa

2:02 min

De mest hänsynslösa styrkorna inom terrorrörelsen IS utgörs av personer som rekryterats från Europa. Det säger Nasrin Abdullah, befälhavare för YPJ, de kurdiska kvinnliga styrkor i norra Syrien som kämpar mot IS.

– Jihadister som ansluter sig till IS från Europa blir organisationens kadrar. De blir yrkesterrorister. Större delen av självmördarna och halshuggarna som vi sett har valts ut från europeiska rekryter, säger Nasrin Abdullah som just nu på besök i Sverige.

På senare tid har kurderna tagit tillbaka viktiga landområden från IS men till ett högt pris, Nasrin Abudullah har förlorat över 500 soldater i kampen mot jihadister de senaste två åren. Hon säger att IS har långtgående planer på att genomföra fler attacker i Europa.

– För sitt ändamål att angripa Europa har IS bildat speciella enheter. Dessa består i stor grad av jihadister som har anslutit sig just från Europa, säger hon.

IS har fortfarande kontroll över en led på ca 80 kilometer, som gränsar till Turkiet. Den leden används både av personer som ansluter sig till IS och av personer som utbildats av IS och av personer som återvänder till Europa.

Under sitt besök här i Sverige ska Nasrin Abdullah träffa politiker och regeringsrepresentanter. I norra Irak hjälper Sverige kurdiska styrkor med bland annat informationsutbyte och militär expertis. Nasrin Abdullah hoppas att styrkorna i norra Syrien ska kunna få liknande stöd.

– IS är både det kurdiska och svenska folkets gemensamma fiende. I kampen mot terrorismen kan vi ha ett bra samarbete med Sverige och jag är hoppfull, säger Nasrin Abdullah, befälhavare för de kurdiska kvinnliga styrkorna i norra Syrien.