Brasiliens kongress vill se riksrätt för Rousseff

1:50 min

I Brasilien har kongressen nu tagit ytterligare ett steg mot att ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt. En särskild kommission röstade i går i underhuset för att inleda en riksrättsprocess mot Rousseff. 

Det var en hätsk debatt som i går hölls i den särskilda kommission som haft till uppgift att utreda om president Dilma Rousseff bör ställas inför riksrätt. Parlamentsledamöterna skrek, vevade med flaggor, och försökte få TV-kamerornas uppmärksamhet genom att vifta med uppblåsbara dockor som skulle föreställa deras politiska motståndare.

När det stod klart att en majoritet röstat för att ställa presidenten inför riksrätt så ställde sig oppositionella parlamentsledamöter upp och skrek "Bort med Arbetarpartiet!" Deras motståndare svarade med att skrika "Bort med Eduardo Cunha!"

Underhusets talman Eduardo Cunha är den som lett processen med att försöka få president Dilma Rousseff ställd inför riksrätt. Hon är anklagad för att ha fuskat med budgeten. Men själv är Cunha misstänkt för att ha tagit emot flera miljoner dollar i mutor, inom ramen för den stora korruptionshärvan runt det statliga oljebolaget Petrobras. Hans namn figurerar i Panamá-dokumenten och han har haft hemliga bankkonton i Schweiz.

Kommissionens flera timmar långa debatt följdes på storbilds-TV av tusentals demonstranter som samlats i Brasilia, São Paulo och Rio de Janeiro. Nästa avsnitt i Brasiliens egna version av dramaserien House of Cards kommer i helgen, då hela underhuset ska rösta om att inleda en riksrättsprocess.

Om två tredjedelar av ledamöterna röstar mot henne kommer Dilma Rousseff tillfälligt tvingas bort från presidentposten och hennes vicepresident Michel Temer blir ställföreträdande. Regerande Arbetarpartiet försöker nu ställa även honom inför riksrätt. Näste man i successionsordningen blir i så fall den korruptionsanklagade talmannen Eduardo Cunha.