Byggnadsstrejk på Göransgården

2:02 min

Klockan sex på tisdagsmorgonen inledes strejken bland byggnadsarbetare i landet,  som berör bland annat företaget Nybergs entreprenad på Gotland.

Facket har varslat om strejk för totalt 2 600 av sina medlemmar. 1 650 av dem går ut i strejk idag. Enligt arbetsgivarsidan så berörs totalt nästan 10 000 anställda av strejken, eftersom bland annat kranförare strejkar vilket gör att mycket av arbetena inte kan utföras..

Fackförbundet Byggnads har sagt nej till medlingsbudet på lönehöjning på 2,2 procent.  Förslaget vi fått från medlarna är tomt på förslag. Det innehåller ingenting, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till TT.

Enligt arbetsgivarna var budet "en rak förlängning" av det befintliga avtalet på exakt samma nivå som för industrin. -Nu kastar Byggnads in Sverige i en storstrejk. Och det är helt oansvarigt, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier till TT

Nybergs entreprenad på Gotland arbetar med ombyggnaden av Göransgården utanför Norderport i Visby. Där har strejken nu inletts. Nästa vecka berörs även ombyggnaden av Säveskolan i Visby.