Byggnads i strejk i dag

2:43 min

Byggnads sade i går nej till medlarnas bud i byggkonflikten. Det innebär att 1 650 byggnadsarbetare går ut i strejk klockan 06 i dag.

De byggen som berörs i Blekinge i dag är Peab:s bygge på Möllebacksgränd i Karlskrona och John Svenssons byggnadsfirma AB på Kyrkogatan i Karlshamn.

Björn Petersson är ombudsman för Byggnads Småland och Blekinge och strejkvakt vid Peabs bygge på Möllebacken.  

– Våra två killar som jobbar på Peab har gått ut i strejk idag. Vi vill visa att arbetsgivaren måste lyssna på våra lönekrav och specifikt ackordssystemet, säger han. 

Men det är ju fortfarande maskiner och arbetare igång här på bygget?

– Det stämmer. De som är uttagna i konflikt är de som jobbar med själva husbyggnationen, Peabs anställda. De som kör grävmaskin och sysslar med marken runtomkring är inte uttagna. Inte än i alla fall. 

Såhär skriver Byggnads i ett pressmeddelande: 

Byggnads gick in i avtalsrörelsen med tydliga, framtidsinriktade mål. Att få bort låglönekonkurrens och fiffel genom att utveckla huvudentreprenörsansvaret. Vi vill också öppna upp byggbranschen för kvinnor, nyanlända och lärlingar. Det bud medlarna presenterade idag är helt tomt och innehåller ingenting av våra krav. Därför säger vi nej, 

Sveriges Byggindustrier skriver i sitt pressmeddelande att:

Byggnads har idag sagt nej till medlarnas nya bud om en överenskommelse med Sveriges Byggindustrier om ett nytt Byggavtal. Därmed har de sagt nej till två medlarbud som Sveriges Byggindustrier har varit beredda att godta.

Fotnot: Ackordslön är en rörlig ersättning som beror på och bestäms av hur mycket arbete en anställd har utfört eller hur snabbt arbetet har utförts.