Pitesamiska vägskyltar får avslag

1:43 min

Folkpartiet Liberalerna i Arjeplog har lämnat in en motion om att alla gatunamn ska skyltas på både pitesamiska och svenska. Men kommunstyrelsen avslog motionen sent i går eftermiddag, med motiveringen att pitesamiskan inte har egen godkänd ortografi.

- Jag har svårt att förstå argumentationen, därför att pitesamiskan använder lulesamisk ortografi. Det är nordiska samerådet som har antagit lulesamisk ortografi för pitesamiskan, säger Lars-Nila Lasko som lämnat in motionen om avslaget.

Kommunfullmäktige har i 2014 beslutat riktlinjer för vägskyltning. Enligt dessa riktlinjer ska skyltar ha text på lulesamiska då pitesamiska inte har godkänd ortografi.

Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson säger att man inte kan ändra en motion, och kunde därför inte tillstyrka den.

- Så vi har mellan raderna sagt till liberalerna att gå hem och skriv om det, så kan vi prata om saken, säger Britta Flinkfeldt Jansson.

Lasko berättar att han bara är suppleant i kommunfullmäktige, och kan bara lämna in motion när han tjänstgör som suppleant och det sker ytterst sällan.

- För det första är det ju en förhalningstaktik, när det gäller att vi ska skriva om motionen att pitesamiska ska skrives på lulesamisk ortografi. Jag skriver gärna om motionen, men motionen ligger där och ska behandlas, säger Lars-Nila Lasko om sin motion gällande pitesamiska skyltar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio