Så påverkar byggstrejken Halland

2:23 min

Det första strejkvarslet påverkar fyra byggen i länet.

Migrationsverkets blivande asylboende i det gamla sjukhuset i Spenshult utanför Oskarström kan bli ytterligare försenat i och med strejken. Det är nämligen en av tre arbetsplatser i Halland som är uttagna i den här första omgången av byggstrejken. Dessutom påverkas en ombyggnad på Värö bruk eftersom ett kranföretag är uttaget i strejken.

– Vad jag vet är det tre medlemmar uttagna i strejken på Spenshult. Alla utom byggnadsarbetare får fortsätta så länge det går, säger Stefan Bengtsson, ombudsman för Byggnads i Halmstad och strejkvakt på morgonen.

Det handlar om till exempel rörläggare och elektriker som alltså får fortsätta sitt arbete. Men enligt Tomas Johansson, platschef på Tage och söner som sköter ombygget, så dröjer det inte länge innan byggstrejken påverkar tidsplanen för bygget.

– Det kommer påverka. Det kommer bli fördröjningar på arbetet, säger Tomas Johansson.

Hur ser tidsplanen ut för bygget?

– Det skulle vara helt klart i oktober, men för varje dag som går så förskjuts det.

I slutet av mars varslade Byggnads om uppsägning av Byggavtalet mellan dels Svenska Byggnadsarbetareförbundet och dels Sveriges Byggnadsindustrier från och med tisdag den 12 april. 1650 anställda på ungefär femtio arbetsplatser berörs i det här varslet.

Konflikten handlar framför allt om löner, inflytande och ordning och reda på byggmarknaden, som Byggnads uttrycker det.

– Det är en strid om vår lönesystem, om att lärlingar ska få arbete och att våra arbetstider ska vara normala. De (Sveriges byggindustrier, reds anm) vill tillbaks till att de ska bestämma allt och allting, och att vi bara ska rätta in oss i ledet, säger Stefan Bengtsson, ombudsman för Byggnads.

Hur är strejkviljan?

– Den är god.

Vid en eventuell utökning av strejken, något som är varslat i två steg, så berörs ytterligare två arbetsplatser i länet.

12 april

Ombyggnation av Spenshult 101, Tage och söner AB, Oskarström

Utbyggnad av idrottshall, Tage och sönder AB, Oskarström

Nybyggnad av hyreshus på Ryttaren 16, Tage och söner AB, Varberg

Även en ombyggnad på Väröbruk påverkas eftersom ett kranföretag är uttaget i strejken.

19 april

Nybyggnad av butikslokaler och lägenheter kv Guldsmeden, Tage och söner AB, Varberg

26 april

Nybygge av äldreboende Kvarnlyckan, Tage och söner AB, Harplinge