Kronoberg

30-tal byggjobbare i länet ut i strejk

2:22 min

I morse gick 1 650 byggnadsarbetare ut i strejk efter att fackförbundet Byggnads sagt nej till medlarnas bud. I Kronoberg berörs ett 30-tal anställda på Peab som bygger en skola och förskola i Bredvik utanför Växjö och på Skanska Direkt Kronoberg.

– Förslaget vi fått från medlarna är tomt på förslag. Det innehåller ingenting, sade Byggnads ordförande Johan Lindholm till TT i går kväll.

– Vi gick in i den här avtalsrörelsen med framtidsinriktade frågor som att se till att vårt huvudentreprenörsansvar vässades till lite, att få lite ordning och reda ute på våra arbetsplatser.

Byggnads hade ställt krav på bland annat en plan för hur kvinnor, flyktingar och lärlingar ska lotsas in på byggena.

Arbetsgivarsidan, Sveriges Byggindustrier, sade ja till budet. Enligt arbetsgivarna var budet "en rak förlängning" av det befintliga avtalet på exakt samma nivå som för industrin.

– Nu kastar Byggnads in Sverige i en storstrejk. Och det är helt oansvarigt, sade Ola Månsson vd för Sveriges byggindustrier.

– Vi strejkar för att det sista medlarbudet vi fick igår är en prolongering på gamla med avtalsökning enligt märket. Vi vill diskutera framtidsfrågorna trots att Sveriges Byggindustrier säger att vi inte vill det, säger Kent Unbäck ombudsman för Byggnads Småland-Blekinge

Även i lördags fick Byggnads och Sveriges Byggindustrier ett bud från medlarna som facket senare sade nej till.

Facket har varslat om strejk för totalt 2 600 av sina medlemmar. 1 650 av dem gick ut i strejk klockan 06 på tisdagsmorgonen.