Strejk berör bygget av nya E22 vid Rinkabyholm

3:43 min

Vid klockan sex på tisdagsmorgonen gick över 1 600 byggarbetare ut i strejk eftersom fack och arbetsgivare i byggbranschen inte lyckades enas om nytt kollektivavtal.

Facket Byggnads sa nej till medlarbudet som kom på måndagskvällen.

Stridsfrågorna hade tagits bort och bara en löneökning på 2,2 procent på ett år fanns kvar. Det är i nivå med industrins ökningar när det gäller löner.

Men argumentet från facket var just att budet inte innehöll svar på något av de krav som man ställt, bland annat anser Byggnads att det saknas en plan för hur kvinnor, nyanlända och lärlingar ska kunna komma in på byggena.

– Förslaget var tomt, det innehöll ingenting av de frågor vi hade med oss in i avtalsrörelsen, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Strejken är varslad och 1 650 byggnadsarbetare lade ner arbetet klockan sex på tisdagsmorgonen. I Kalmar län berörs bygget av den nya E22-sträckningen vid Rinkabyholm utanför Kalmar.

Arbetsgivarsidan, bestående av Sveriges Byggindustrier, sa ja till budet och vd:n Ola Månsson säger såhär om fackets nej.

– Det är fullständigt oansvarigt. Vi har en svensk modell och vi har en industri som vet vad vi har råd att ta för löner i Sverige. Sedan har vi ett höglöneförbund som värnar om 3,2 procent i löneökningar. Det är vad man har sagt nej till i dag, det märke som är på 2,2 procent.

Sedan i fredags strejkar också målare och från midnatt natten till tisdagen också sjöbefäl i skärgårdstrafiken i Göteborg och Stockholm.