Byggen i Falun och Mora stoppas av både strejk och lockout

3:20 min

Klockan sex i morse gick 1 650 byggnadsarbetare ut i strejk. I Dalarna berörs två byggarbetsplatser, Bovieran vid Hälsinggården i Falun och Säbo-Noret i Mora där tretton respektive fem medlemmar strejkar.

Fackförbundet Byggnads sade i går nej till medlarnas bud. Arbetsgivarsidan, Sveriges Byggindustrier, sade ja till budet. Enligt arbetsgivarna var budet "en rak förlängning" av det befintliga avtalet på exakt samma nivå som för industrin.

Konflikten handlar alltså bland annat om lönenivåer och om att arbetsgivaren vill slopa prestationsbaserade löner.

– Det handlar om delaktighet och att man kan påverka, att man har makten över lönebildningen. Det är ingen raketforskning utan det handlar om våra medlemmars inflytande på arbetsplatsen, säger Kim Söderström, ordförande i Byggnads Gävledala.

Men Mikael Granlund från arbetsgivarna, Sveriges Byggindustrier vill få bort de prestationsbaserade lönerna.

– Vi vill bara ha bort tvångsackordet. Att de anställda på företaget och företaget ska kunna komma överens om en löneform som ska gagna både medlemmarna i byggnads och företagets anställda så att vi kan utveckla byggbranschen, säger han.

En av dem som strejkar vid Bovieran i Hälsinggården utanför Falun är snickaren Magnus Thunell och han sympatiserar med fackförbundets krav.

– Tar vi inte strid nu för det här är det raserat. För det här som vi har med en prestationslöneform som vi har det kommer att försvinna, menar han. 

Ulrika Göransson är projektchef för byggarbetsplatsen.

– Det är de som anställda i Skanska som strejkar. Arbetet som på går här inne är underentreprenörer, el, ventilation och rör och deras arbete fortgår som vanligt.

Facket har varslat om strejk för totalt 2 600 av sina medlemmar. Det var 1 650 av dem gick ut i strejk klockan sex i morse.

Under tisdagseftermiddagen svarade arbetsgivaren Sveriges Byggindustrier på strejken och varslar om lockout på de företag som berörs direkt och indirekt av Byggnads strejk. Lockaouten börjar den 22 april om inte parterna kommer överens.