Byggnadkonflikten trappas upp i Sörmland

1:18 min

Arbetsgivarsidan la idag ett lockoutvarsel som motåtgärd i byggkonflikten som bröt ut i morse. Och redan första dagen kom anklagelser om strejkbryteri.

Klockan sex på tisdagsmorgonen bröt strejk ut i byggbranschen och bara någon timme senare kom anklagelser om strejkbryteri. Kranföraren Tommi Manninen från Flens Byggindustrier och uttagen i strejk berättade att en mobilkran togs in på bygget för att göra det jobb han skulle ha gjort.

– Jag får inte göra någonting med kranen, men nackdelen är att det kommer andra firmor. Det kommer hit en mobilkran som kommer att utföra mitt jobb istället och Byggnads tolkning är att det blir strejkbryteri. Jag tycker att det är dåligt det är ett solklart strejkbryteri. Men det får byggnads och deras arbetsgivare ta, säger Thommie Manninen, anställd kranförare vid Flens Byggmaskiner.  

– Jag tycker att det är väldigt dålig stil av företagen, säger Jan Andersson, ordförande på Byggnads i Mälardalen.

– Jag kan inte kommentera det specifika fallet men det finns ett regelverk som vi rekommenderar alla våra medlemmar att följa, säger Marko Pöllänen, chef på Bygg Industrier i Eskilstuna.

Sammanlagt har drygt 1600 byggnadsarbetare lagt ner sina arbeten. Strejken bröt ut sedan facket sagt nej till medlarnas slutbud igår kväll.

Anställda på Flens Byggmaskiner är uttagna och anställda på Peabs bygge på Olaus Martinis väg i Nyköping är varslade om strejk den 19 april. 

Arbetsgivarna inom Bygg Industrier trappade idag upp striden.

Bygg Industrierna har varslat om en skyddslock out på samma företag som Byggnads varslat om strejk vid.

Det innebär för Sörmlands del att Byggnads medlemmar på Flens Byggmaskiner i första hand och en vecka senare även byggnadsmedlemmarna på ett bostadsbygge i Nyköping med PEAB som entreprenör kommer att lockoutas från sina arbetsplatser.

Alla övriga stridsfrågor var bortrensade och endast en löneökning på 2,2 procent på ett år fanns kvar.

Argumentet till fackets nej till medlarnas slutbud är att budet inte innehöll svar på något av de krav som Byggnads har ställt, bland annat en plan för hur kvinnor, nyanlända och lärlingar ska lotsas in på byggena.

– Vi förstår motiveringen till strejken, men det är lite dubbeleggat svärd för att just våran firma har just haft en tuff svacka och har nyligen tagit oss ur den, men vi förstår det långsiktiga, Byggnads försöker ju få bort utnyttjande av arbetskraft från öststaterna med lönedumpningar, säger Thommie Manninen, anställd kranförare vid Flens Byggmaskiner. 

Vad hoppas Ni uppnå med konflikten?

— Vi stödjer Byggnads krav med ackorden och vi behöver få in fler kvinnor och nyanlända för de behövs. Vi kanske skulle behöva utveckla ett nytt lärlingssystem. Vissa företag har redan provat på det. De tar in nyanlända och låter de gå med erfarna lag och de lär sig språket och hantverket fort. Det är lite dit vi ska komma för att få ordning på det här.