Byggstrejk för kamp om ordning och reda

0:25 min

Fack och arbetsgivare i byggbranschen har inte lyckats enas om ett nytt kollektivavtal och i morse 06.00 bröt strejken ut. I Gävleborg påverkas ett brobygge i Hudiksvall och ett bygge vid Billerud Korsnäs i Gävle.

– Det vi vill i första läget nu är att få ordning och reda på arbetsmarknaden. Vi fick ju huvudentreprenörsavtalet för ett par år sedan och vi vill bygga vidare på det. Sedan vill vi få in fler lärlingar på arbetsplatsen och kunna öka mångfalden men arbetsgivarna prata bara kronor och ören och vill få bort vår prestationslön men den vill vi ha kvar, säger Niclas Liljeqvist som är ombud för Byggnads Gävle Dala.

Två arbetsplatser i Gävleborg berörs av strejken. Dels de anställda vid Brinkab som jobbar inne på Billerud Korsnäs i Gävle samt Peab-anställda som jobbar med en järnvägsbro i Hudiksvall. 

P4 Gävleborg var på plats tidigt i morse vid Billerud Korsnäs. Markus Nikanorsson jobbar som snickare på Brinkab och tillsammans med sina kollegor är han en av dem som inte innanför dörrarna på Korsnäs och jobbar i dag.

– Det är jämställdheten och det totala entreprenörsansvaret som vi måste ha igenom. Det fuskas med löner, svart arbetskraft och lönedumpning, säger Markus Nikanorsson. 

Vad kommer att hända nu?

– Vi ställer oss som strejkvakter och ser till att ingen tar våra arbetsuppgifter.

Och ni är redo att stå här ett tag?

– Absolut, så länge det krävs, säger Markus Nikanorsson.