Annelie Frick lämnar sin frisörsalong efter 33 år

2:44 min

Annelie Frick har varit egenföretagare i över 40 år, men första april lämnade hon över nycklarna till nya ägare, för att gå i pension.

Annelie Frick blev egenföretagare för över 40 år sen och de senaste 33 år har hon haft frisörsalongen Sax och kam vid Österport i Visby. Nu ska hon gå i pension: den första april tog två frisörer från salongen över hennes företag. 

- Det känns skönt. Vi har gjort en fantastisk resa men det har inte bara varit medgångar. Vi har haft många tuffa år också, säger Frick.

- Frisöryrket är ett väldigt stimulerande jobb, man jobbar med människor och det händer saker hela tiden. Yrket har förändrats och utvecklats och man har förnyat sig hela tiden. Det har gett mig kickar och gjort jobbet roligt. 

Frick började som frisör för över 50 år sen när hon var 15 år gammal. Då fick hon inte dua sina kunder. År 1977 hade hon en salong på Wallers plats i Visby då en av kollegorna kom med ett radikalt förslag: 

- Hon tyckte inte om rök och kom fram till mig och sa: "Annelie, kan vi inte ta bort askkopparna?" "Det gör vi!" sa jag och så plockade vi bort askkopparna, helt spontant, berättar Frick.

Fram tills dess hade kunderna rökt samtidigt som frisörerna jobbade med deras hår. Några veckor senare kontaktades Frick av intresseorganisationen VISIR, Vi som inte röker, och hon fick blommor och diplom för sitt beslut. Andra frisörer på Gotland var dock inte lika positiva.

- Jag blev utskälld totalt när jag kom på nästa årsmöte. De sa att jag inte skulle få en kund till i min salong för att folk ville faktiskt röka och koppla av när de gick till frisör.

Men kunderna försvann inte när cigaretterna försvann från salongen, och under åren har uppemot 100 frisörer jobbat på Fricks salong.