Politiskt kris försvårar bekämpandet av IS

2:01 min

Bekämpandet av IS i Irak och offensiven mot IS-fästet Mosul har försvårats av en politisk kris där parlamentet i dag väntas rösta ner premiärminister Abadis förslag om en ny teknokratregering. Men trots att IS fortfarande kan sätta skräck i irakier genom att skicka ut barnsjälvmordsbombare ökar stridsviljan i olika grupper att bekämpa IS.

IS är på defensiven och återtagandet av Mosul står högst på prioriteringslistan, sa USAs utrikesminister John Kerry i Bagdad häromdagen. Kerrys besök, hans första i Bagdad på två år, syftade bland annat till att stärka Iraks premiärminister Abadi som senare i dag väntas lida politiskt nederlag när parlamentet röstar ner hans förslag om en ny teknokratregering.

Samtidigt har Iraks offensiv för att återta IS-fästet Mosul, stannat av och i den lilla byn Asriya, söder om Bagdad, sörjer man 29 fotbollsspelare, allihop barn. De dödades när en av IS självmordsbombare, som själv var tonåring, tog med sig 29 pojkar i döden under en fotbollsmatch för tre veckor sedan. Bilden av 12 -årige Ahmed som brer ut sin Barcelona tröja bredvid sin 10-åriga lillebror Mohanads Real Madrid tröja har spritts över världen, Ahmeds lillebror var en av de som dödades.

Men trots den skräck IS fortsätter att sprida, pekar många nu på de små framgångarna. 12 000 familjer har kunnat återvända till staden Ramadi som IS förlorade kontrollen över i december. 

I Bagdad har en ny kristen milis bildats för att bekämpa IS, det finns uppgifter om att resterna av Saddams Husseins gamla Baathparti, håller på att ta avstånd från IS, ett tecken försvagning, eftersom Baathpartiet för två år sedan, uppmanade sunnimuslimer att sluta upp bakom IS. Från Kurdistan rapporteras hög stridsmoral i den så kallade kvinnobrigaden yazidiska och kurdiska kvinnor som bekämpar IS. 

I en intervju nyligen sa en av miliskvinnorna att IS krigare är livrädda för oss, eftersom de tror att man inte kan komma till paradiset om man dödats av en kvinna.