Tyska spår om svensk matchfixning

Tysk polis har säkrat spår av matchfixning till Sverige och svenska fotbollsmatcher.

– Vi har upplysningar om vissa spelare och vissa funktionärer i en klubb, säger kriminalkommissarie Michael Bahrs till SVT:s Uppdrag Granskning (UG).

Tysk polis har avslöjat över 400 fall av matchfixning. Under dessa utredningar har den tyska polisen hittat kopplingar till Sverige. Bahrs säger till SVT:s Uppdrag Granskning att han vet att svenska fotbollsspelare och svenska klubbar är involverade i uppgjorda matcher.

– Ja visst. Det bevismaterialet har vi överlämnat till svenskarna. Vi får också ständigt nya misstänkta omständigheter. Men här har vi inte befogenhet att göra utredningar för Sverige i Sverige. Vi kan bara lämna bevismaterialet vidare och sen är saken klar för vår del. Då gäller svensk lag och inte längre tysk, säger Bahrs.

Bahrs säger att bevisen som man har är vittnesmål från misstänkta som är inblandade.

– Vi har upplysningar om vissa spelare och vissa funktionärer i en klubb. Det är trovärdiga vittnesmål eftersom samma gärningsmän är misstänkta även av oss och har manipulerat här. Så de här undersökningarna pekar mycket tydligt på vissa personer.

Bahrs säger att det är kriminella gäng som arrangerar de uppgjorda matcherna för att sedan satsa stora summor pengar på vadslagning i Asien.